Nyitókép: Twitter/Ministerstwo Obrony Narodowej

 

Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter Jarosław Kaczyński kormányfőhelyettes társaságában egy új, a lengyel fegyveres erők megerősítését és a hadsereg létszámának növelését célzó törvénytervezetet mutatott be október 26-án Varsóban. Az új honvédelmi törvény értelmében Lengyelország modernizálni és a NATO egyik legerősebb haderejévé kívánja bővíteni fegyveres erőit.

 

Jarosław Kaczyński az újságírók előtt kijelentette:

 

„Egy, az Európai Unió külső határán található országnak jelentős elrettentő képességgel kell rendelkeznie, és képesnek kell lennie arra, hogy huzamosabb ideig önállóan megvédje magát.”

 

Hozzátette: Ennek az az oka, hogy egy esetleges fegyveres konfliktus esetén eltarthat egy ideig, míg a NATO tagállamok Lengyelország segítségére sietnének.  Az új törvény szükségességét a kormányfőhelyettes az „orosz birodalmi törekvésekkel”, valamint a fehéroroszok „hibrid háborújával” magyarázta.

 hirdetes_810x300  

 

Błaszczak elmondása szerint a tervezet olyan mechanizmus kialakítását teszi lehetővé, amelynek révén a lengyel hadsereg a további korszerűsítést célzó új pénzforrásokhoz jut. Ezért létrehozzák a fegyveres erők támogatási alapját, amelynek forrásait a költségvetési eszközök mellett az állami kötvények, az Állami Fejlesztési Bank (BGK) által kibocsátott kötvények, valamint a jegybank nyereségéből származó befizetések képezik majd.

 

A hadsereg létszámnövelése érdekében bővítik a tartalékosok továbbképzési lehetőségeit, és bevezetik az önkéntes katonai alapszolgálatot. A 28 napos alapkurzus és tizenegy hónapos kiképzés után az önkéntesek vagy tartalékba vonulhatnak, vagy hivatásos katonaként szolgálhatnak tovább.

 

Ez az önkéntes szolgálat azonban egy másik formája lesz a lengyel hadsereg struktúráiban 2016 óta már működő területvédelmi erők (WOT) mellett. A WOT legénysége jelenleg több mint 30 ezer főt számlál, tagjai számát a jövőben legalább 50 ezerre emelik. A hivatásos katonák létszámát pedig 250 ezerre fogják bővíteni.

 

A most bemutatott jogszabálytervezetet a kormány, majd a parlament is megvitatja.

 

Polskieradio/Honvedelem

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.