Nyitókép forrása: facebook.com/Ozbrojené Sily SR

 

A szlovák F-16-os vadászgépeket külföldön is bevethetik, például egy másik NATO-tagállam védelmében – jelentette ki Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter. Mint mondta, a csehek és magyarok rendszeresen vesznek részt a balti államok légterének védelmében.

 

„Ez teljesen szokványos. Ha rendelkezni fogunk ezzel a képességgel, akkor azt külföldön is használhatjuk. Úgy hiszem, hogy ezzel azért számoltak, amikor eldőlt, milyen típusú gépeket vásárolnak”

 

mondta.

 

Tomáš Novotný az F-16-osok projektjének összekötő tisztje a sajtónak elmondta, hogy a vadászgépek elsődleges feladata Szlovákia légterének védelme lesz. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a megrendelt gépek száma lehetővé teszi, hogy egy, vagy akár két pár vadászgépet is nélkülözzenek korlátozott időre, amelyek például egy másik, saját légvédelemmel nem rendelkező NATO-tagállam légvédelmében segédkezhetnek. Ilyen országok a balti államok (Észtország, Litvánia, Lettország), Szlovénia és Izland. Ezek az országok más tagállamokat kérnek fel légvédelmük védelmére.

 hirdetes_400x285  

 

A védelmi minisztérium még az előző kormány idején, 2018-ban szerződött le az amerikaiakkal 14 F-16-os, C/D Block 70 típusú, támadó vadászgép megvásárlására. Az utolsó darabot legkésőbb 2024-ben kell átadniuk az amerikaiaknak, a beszerzés értéke 1,6 milliárd euró. A vadászgépeket most gyártják, az első 2023-ra érkezik meg Szlovákiába. A pilóták kiképzése azonban már megkezdődött.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.