Nyitókép forrása:   Oded Balilty/AP

 

A koronavírus okozta fertőzést és a megfázást csak laborvizsgálat tudná megkülönböztetni egymástól, mivel a két betegség tünetei nagyon hasonlóak, lefolyásuk pedig egyénenként igen változó lehet – hívta fel a figyelmet a Szlovák Közegészségügyi Hivatal.

 

„Bár a megfázást és a COVID-19-et eltérő vírusok okozzák, a tünetei mindkét betegségnek nagyrészt azonosak. Az, hogy egy ember megfázástól vagy koronavírustól szenved, csak laborvizsgálattal mutatható ki teljes bizonyossággal”

 

fogalmazott a hatóság, azzal, hogy mindkét betegség lázzal, száraz köhögéssel (koronavírus esetén nehéz légzéssel párosulva), általános levertséggel és gyengeséggel jár. Valamikor nátha, orrváladék vagy nyakfájás is előfordulhat.

 

Az eltérést mutató tünetek közé a fejfájás, valamint az ízület- és izomfájdalom tartozik. Ezek a megfázásnál gyakoriak, a koronavírus-fertőzésnél azonban ritkábban jelentkeznek. Másrészről, megfázás esetén nagyon ritkák az olyan tünetek, mint a gyomorbántalmak, hányás, ízlelés és szaglás elvesztése, amelyek viszont gyakoriak a koronavírus-fertőzötteknél.

 hirdetes_300x300  

 

A gyermekorvosi gyakorlat azt mutatja, hogy a COVID-19 gyermekeknél a tünetek fokozatosan jelentkeznek. Amikor megfertőződnek, akkor általában bedugul az orruk, majd csak napokkal később jön a hőemelkedés, a nehezebb légzés és köhögés. Ezzel szemben a megfázás tünetei sokkal gyorsabban jelentkeznek. Bár különbség van, az egyéni lefolyás sokszínűsége miatt nem lehet megállapítani csak a tünetek összevezetéséből, ki fázott meg, és ki kapta el a koronavírust.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.