Nyitókép forrása: Marcel Langthim képe a Pixabay -en.

 

Gépjármű balesetbiztosítást bárki köthet, aki védeni akarja vagyonát, de nem mindenkinek éri meg – legalábbis ezt állítják a pénzügyi szakértők. Az ökölszabály az, hogy balesetbiztosítást új autókra mindenképp érdemes kötni, de szép számmal vannak olyan esetek, mikor idősebb gépkocsinál is megtérül a befektetett biztosítási pénz. Sőt, vannak helyzetek, amikor a gépkocsi piaci árán túl is érdemes baleset biztosítást kötni.

 

„Idősebb gépjárművek esetén a balesetbiztosítás megtérülése a gépkocsi típusától, márkájától, de főleg, aktuális piaci árától függ. A balesetbiztosítást mindenképp ajánljuk új gépkocsiknál, tapasztalatlan sofőrök, vagy gyakori külföldi utak esetében, illetve akkor is, ha az ügyfél munkavégzéshez használja az autót, és elvesztése anyagi problémákat idézne elő”

 

idézte a SITA hírügynökség Beata Lipšicovát, az Uniqa biztosítótársaság szóvivőjét.

 

A FinGO.sk társaság nem életbiztosítási portfóliójának igazgatója, Štefan Fajnor szerint mindenki, akinek a mindennapi munkavégzéshez, tevékenységhez nélkülözhetetlen a gépjármű, számolnia kell a potenciális kockázatokkal, és mérlegelnie kell, hogy rendelkezik-e kellő anyagi tartalékokkal a váratlan autójavítások vagy akár egy új autó vásárlásának fedezésére.

  hirdetes_300x300   

 

Kis piaci értékű gépkocsik

 

Lipšicová szerint nem éri meg balesetbiztosítást kötni az idősebb és kis piaci értéket képviselő autók esetében. De például egy „hatékonynak” mondható esetben, mikor a biztosítási összeg nem haladja meg a gépkocsi piaci árát, a balesetbiztosítás idős autónál is logikus döntés lehet. Persze figyelembe kell venni azt is, hogy az adott biztosító például javításnál az autó értékének maximum mekkora részét hajlandó átfizetni. Ez a határérték 70-100 százalék között mozog.

 

Fajnor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a piacon a balesetbiztosítás ára az új autó 2 százalékába kerül, de adott esetben ennél magasabb vagy épp kisebb összeg is kijöhet, ami több dologtól is függ.

 

„Egyes esetekben jobb megoldás a kötelező gépjárműbiztosításon belüli kiegészítésekkel élni, mert ezek árban elérhetőbbek. A kötelező biztosítás kiterjesztése mellett döntő ügyfelek leggyakrabban a szélvédő sérülése, természeti károk, vad elgázolása miatti sérülése elleni biztosítással vagy kiszélesített asszisztensi szolgáltatásokkal bővítik ki a kötelező biztosítást.”

 

fogalmazott Fajnor. Lipšicová Ez a megoldás az öreg és kis piaci értékkel bíró autók esetében lehet testhez állóbb megoldás.

 

A biztosítási díj fixálása

 

A balesetbiztosítás olyan „biztosítási esemény” esetében nyújthat védelmet, mint például a gépjármű sérülése, megsemmisülése, ellopása, természeti károk, vandalizmus, közlekedési baleset – függetlenül attól, hogy ki a balesetben a károkozó.

 

Míg a kötelező biztosítás csak a károsultaknak fizet, a baleset okozójának maga kell állnia a gépkocsi javításának vagy pótlásának árát, addig a balesetbiztosítás akkor is fizet, ha épp mi voltunk a törvény előtt a baleset okozói. Ebben az esetben érdemes nagyon odafigyelni a biztosítótársaságok feltételeire is kivételeire is.

 

Lehetőség van a biztosítási díj hosszabb távú fixálására is, amit rövidítve GAP-nak hívnak, és amely a gyakorlatban pénzügyi veszteség elleni biztosítást jelent. Lényegében arról van szó, hogy lopás vagy a gépjármű totális tönkre vágása esetén a biztosító még mindig a gépjármű eredeti, vételi árát téríti meg.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.