Nyitókép: SITA/Adrian Dennis/Pool Photo via AP

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő kedden felszólalt az ENSZ glasgow-i klímakonferenciáján. A köztársasági elnök a bolygó jövője szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte a csúcstalálkozót. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a politikusok eddig nem hoztak hatékony intézkedéseket, amelyek visszafordítanák az egyre mélyülő klímaválságot. Az államfő szerint a Földet „visszafordíthatatlan pusztulás” fenyegeti.

 

Čaputová beszédében elmondta, hogy intenzívebbé kell tenni az egyes országok igyekezetét a károsanyag-kibocsájtás csökkentése érdekében, valamint mérsékelni kell a klímaválság következményeit. Úgy véli, ha ebben csődöt mondanak, akkor a későbbi konferenciákon már csak a bolygó visszafordíthatatlan pusztulásáról beszélgethetnek majd.

 

Az államfő ismertette, hogy Szlovákiában a fiatalok 42 százaléka nagyon tart a klímaválságtól, 73 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy az emberiség elrontotta a bolygóról való gondoskodást. Kétharmaduk a politikusok intézkedéseit a klímaválság megoldására csalódáskeltőnek tartja. Čaputová arra is rámutatott, hogy egy mostani tanulmány szerint világviszonylatban a fiatalok 40 százaléka fontolgatja, hogy a klímaválság miatt vállaljon-e egyáltalán gyereket.

 

 hirdetes_300x300  

„Világos, hogy a fiatal generáció tudja, hogy kifutunk az időből. Mi politikusok pedig kifogytunk a kifogásokból”

 

fogalmazott Čaputová, aki rámutatott Szlovákia elmúlt évtizedekben elért sikerére is a környezetvédelem terén, miután 1990-től 46 százalékkal csökkent az ország teljes károsanyag-kibocsájtásának mértéke.

 

Az államfő hangsúlyozta, hogy a klímaválság elleni harcban az egész világ igyekezetére szükség van, mindenkinek ki kell vennie a részét, beleértve azon országokat is, akiknek képviselői nem jelentek meg Glasgowban (a kínai és az orosz elnökre célzott – a szerk. megj.).

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.