Nyitókép: MTI

 

Csáky Pál szerint az ukrán titkosszolgálat bent volt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) ülésén és megszerezte a tagok névlistáját, majd az azon szereplő összes személyt kitilthatta az országból. Erről számolt be legalábbis a magyar politikus hozzászólásában a Körkép.sk közösségi oldalán.

 

Kép forrása: Körkép.sk közösségi oldala

 

Az MKP korábbi elnöke szerint így kerülhetett Forró Krisztián, a Szövetség elnöke is abba a helyzetbe, hogy nem engedték be Ukrajnába, miközben Ungváron lett volna neki ma programja.

 

 hirdetes_300x300  

Mi az a KMKF?

 

A KMKF 2004 decemberében alakult meg azzal a céllal, hogy tanácsadó intézményként segítse a magyar Országgyűlés munkáját. A parlament.hu tájékoztatása szerint a KMKF tagjai az Országgyűlés frakcióinak küldöttei, a szomszédos országok parlamentjeinek, regionális, vagy megyei közgyűléseinek azon képviselői, akik az ott működő magyar szervezetek támogatásával szerezték mandátumukat, valamint az Európai Parlament magyar párt tagjaként megválasztott képviselői.

 

Hogy pontosan ki kap meghívást a KMKF üléseire, arról szintén az Országgyűlés hivatalos honlapja ad tájékoztatást.

 

A KMKF legutóbb 2021 október 15-én ülésezett, melyen Kövér László tartotta a nyitóbeszédet, majd áttekintették a nemzetpolitikával kapcsolatos aktuális kérdéseket.

 

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Regionális önkormányzati munkacsoportjának 2021. júniusi ülése. Kép forrása: kulhonimagyarok.hu

 

Mint arról a Körképen beszámoltunk, Forró Krisztiánt ma, 2021. November 3-án az ukrán hatóságok indoklás nélkül visszafordították a szlovák-ukrán határról, jelezve, hogy 2023 októberéig tiltólistán van. Forrónak erről saját elmondása szerint előzetesen nem volt semmilyen tudomása és hidegzuhanyként érte őt a hír.

 

Forró Krisztián tiltólistán van, nem engedték be Ukrajnába

 

Forró Krisztián ezt követően Ivan Korčok külügyminiszterhez fordul, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot ukrán kollégájával és Szlovákia ukrán nagykövetétől kérjen magyarázatot egy szlovák állampolgár szomszédos országba való belépésének megtagadásáról; valamint arra a kérdésre is, ki, mikor és mi alapján döntött egy-egy szlovák vagy európai uniós állampolgár “persona non grata” státuszáról.   Forró emellett arra is kéri a külügyminisztert, hozassa nyilvánosságra az Ukrajnából kitiltott szlovák állampolgárok névsorát.

Csáky Pál állítása egyébként könnyen ellenőrizhető, hiszen elég, ha a Szövetség Összefogás, vagy Most-Híd platformjának bármelyik tagja, akik nem vesznek részt a KMKF ülésein megpróbál átmenni Ukrajnába, és ellenőrzi, a vele szembeni eljárást.

 

A témával még foglalkozunk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.