Nyitókép forrása: SITA/Merck & Co. via AP

 

Nagy-Britannia csütörtökön azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a világon elsőként engedélyezett egy otthon, orvosi felügyelet nélkül bevehető koronavírus-elleni gyógyszert, a Merck  gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett Molnupiravirt. Az antivirális tabletta állítólag hatékonyan csökkenti a halálos kimenetelű vagy súlyos lefolyású fertőzés kialakulásának esélyét a veszélyeztetettebb betegeknél.

 

Koronavírus elleni, otthon is bevehető tablettára már régóta vártak az emberek, és bár teljes védettséget még a molnupiravir sem ígér, az idősebbek túlélési esélyeit jelentősen növeli, ráadásul elkerülhető vele a súlyos lefolyású fertőzés. Ezt at abletta úgy éri el, hogy hatóanyaga akadályozza a vírus szaporodását, amivel alacsonyan tartja a szervezetben a kórokozó számát.

 

A tömeges használat majd megmutatja a készítmény valódi értékét, ám mindenképpen hatalmas előrelépést jelent, hogy egy ország gyógyszerfelügyeleti hatósága adta áldását egy ilyen tablettára. Sokan úgy fogalmaznak, hogy ezzel gyakorlatilag új fejezet kezdődött a koronavírus-járvány elleni harcban.

 

 hirdetes_810x300  

A klinikai tesztek szerint a molnupiravir a fertőzés korai szakaszában a leghatékonyabb. A brit gyógyszerfelügyelet ezért a pozitív koronavírus-tesztet követő mihamarabbi, vagy az első koronavírus-tünetek megjelenését követő öt napon belüli alkalmazását javasolja.

 

A tablettát 18 éven felüli, közepes vagy súlyos koronavírus-fertőzéssel küzdők számára engedélyezték, akik legalább egy olyan kockázati tényezővel rendelkeznek, mint az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbetegség.

 

A fejlesztők szerint a gyógyszer különösen azok számára jelent áttörést, akik nem reagálnak jól a vakcinákra, vagyis gyenge immunválaszt adott szervezetük az oltóanyagokra.

 

Akiknek felírták a molnupiravirt, azoknak nyolc napon keresztül napi ötször (más források szerint öt napon keresztül négyszer két tablettát) kell bevennie a gyógyszerből, tehát a terápia 40 adagból áll. Áttörés idén még biztosan nem lesz a történetből, akkor sem, ha tényleg beválik a gyógyszer. Ahogy a vakcináknál, a molnupiravir esetében sincs elegendő gyártópacítás, a Merck szerint az év végéig 10 millió kezeléshez elegendő adagot tudnak legyártani (400 millió tabletta). A mennyiség nagy részét pedig gyakorlatilag már fel is vásárolta néhány gazdag ország.

 

A Merck egyébként jelezte, hogy 105 szegény ország számára hajlandó ingyen hozzáférhetővé tenni a molnupiravir licencét.  Könnyű nagylelkűnek lenni, a Merck és partnere, a Ridgeback Biotherapeutics évi 5-7 milliárdos forgalommal számol a gyógyszer piacra dobásától kezdődően, csak idén 0,5-1 milliárdos bevételre számítanak.

 

Körkép.sk, cnbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.