Nyitókép forrása:  Twitter@Tadeusz Giczan via belta.by

 

Hétfőn több száz illegális bevándorló próbált meg áttörni a lengyel-fehérorosz határon. Kuźnica, a lengyel határőrség jelentése szerint sokan közülük rendkívül agresszíven viselkedtek. A migránstömeg mögött fegyveres felfegyverzett fehérorosz katonák álltak.

 

„Az áttörési kísérletet a határőrök visszaverték. Jelenleg katonák, rendőrök és határőrök tartózkodnak az érintett területen” – közölte a sajtóval Katarzyna Zdanowicz, a Podlasie-i határőrség szóvivője. Hozzátette, minden szükséges intézkedést megtesznek a határ biztonságának szavatolása érdekében. Elárulta, jelenleg is nagy migránscsoportok mozognak a lengyel határ közelében, ágakat dobálva a határkerítésre. Az agresszív csoportok főleg fiatal férfiakból állnak, akik másokat is ara bíztatnak, hogy törjenek át a határon. 

 

A lengyel védelmi minisztérium felvételt is közzétett az eseményekről.

 hirdetes_810x300  

 

 

A határőrség kiemelte, hogy egyre  több migránst vezetnek a fehérorosz hatóságok a lengyel határhoz. A fehérorosz rezsim Közel-Keletről hoz be migránsokat, majd a lengyel (és uniós) határhoz vezeti őket. A sajátos hibrid háborút a szakértők gyakran azzal magyarázzák, hogy Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök, aki 2020-ban nyilvánvalóan elcsalta az elnökválasztásokat, nyomás alá akarja helyezni az uniós döntéshozókat a Fehéroroszországra kirótt szankciók miatt.

 

Független (tehát nem kormány-) fehérorosz portálok szerint a katonaság fegyverrel kényszeríti beljebb az erdőbe, a lengyel határ felé a migránsokat. A belorusz Nextra független televízió szerint a hétfői ostromot maguk a kurd migránsok szervezték meg.

 

 

A lengyel védelmi minisztérium közlése szerint több mint 12 ezer katona teljesít szolgálatot a határon, és a Belügyminisztériummal összhangban készen állnak a lengyel határ védelmére. Augusztus 1-jétől számolva több mint 30 ezer határsértési kísérletet jegyeztek fel. Az Európai Bizottság jelezte, hogy nem adnak pénzt határkerítés építésére, csak határvédelemre. Felajánlották a lengyeleknek a közös határvédelmi uniós szerv a Frontex segítségét is, ám ezt Varsó elutasította, hiszen a Frontex összesen 1300 határőrrel rendelkezik, miközben csak a lengyel határőrség 16 ezer fős, nem beszélve az odavezényelt 12 ezer katonáról – sokat tehát az EU nem tudott hozzátenni a válság megoldásához.

 

 

Fotó: SITA/Leonid Shcheglov/BelTA via AP

 

Fotó: SITA/Leonid Shcheglov/BelTA via AP

 

Fotó: SITA/Polish Defense Ministry via AP

 

 

 

remx.news, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.