Nyitókép forrása: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter elégedett a kormány ma elfogadott járványintézkedéseivel, bár nem zárta ki, hogy „további” szigorítások jönnek majd. Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszter egyszerű eldöntendő kérdésekre is percekig tartó jogi körmondatokban felelt, de az kiderült, hogy a munkahelyi tesztelések költségét a jelenlegi szabályozás szerint a cégek fogják viselni, és ez valószínűleg nem is fog változni, legfeljebb az állam hozzájárul bizonyos összeggel a tesztelésekhez. Eduard Heger (OĽANO) kormányfő szerint a kormány azért változtatja meg a intézkedéseket, hogy az „emberek biztonságban érezzék magukat, és ne féljenek elmenni vásárolni”. Sajtótájékoztatót tartottak a miniszterek, de sokkal okosabbak nem lettünk.

 

Lényegében semmi újat, legfeljebb kiigazított információkat tudhattunk meg a kormányfő, az egészségügyi miniszter és az igazságügyi miniszter esti sajtótájékoztatójából. A dolog pikantériája, hogy Kolíková különböző jogszabályok elfogadásáról beszélt, amelyek majd lehetővé teszik a korábban bevezetett, de máig hiányosan betartott járványügyi szabályok betartását. Állítása szerint gyorsított eljárásban dolgoznak, órák napok kérdése, hogy ez megvalósuljon. Adódik azonban a kérdés, hogy eddig miért nem zajlott le ez a jogalkotási folyamat…

 

Ha a kormány intézkedéseit összehasonlítjuk a csak tanácskozási joggal rendelkező járványszakértők tanácsának javaslataival, akkor nyilvánvaló, hogy ez utóbbi testület szigorításai lényegében nem kerültek bevezetésre, a legtöbb ma ismert új intézkedés csak a már meglévők hatékonyabb kikényszerítésére vonatkozik.

 

 hirdetes_810x300  

Pedig Lengvarský egészségügyi miniszter elég világosan fogalmazott: ha nem sikerül megállítani a járványhullámot, és túllépjük a második hullámnál látott számokat, akkor ténylegesen humanitárius katasztrófa elé nézünk. Az elmúlt hét napban 2000 új koronavírus beteget vettek fel a kórházakba, 1600 ezek közül beoltatlan volt. Ennek ellenére a kormány által foganatosított intézkedések közé az beoltottaknak ígért nagyobb szabadság nem került be.

 

Az egyik újságíró joggal tette fel a kérdést, mi lesz most a vállalkozókkal a fekete járásokban, akik arra számítottak, hogy Eduard Heger kormányfő Facebook-posztjának megfelelően a beoltottak majd bemehetnek az éttermekbe és a vállalkozói egységekbe. E kérdésre kitérő választ adott Kolíková, aki azzal próbált hárítani, hogy „órák, napok kérdése” a szükséges jogszabályok elfogadása, és utáni jöhet (tehát feltételes módban fogalmaz) egy olyan kormányrendelet, amely majd orvosolja ezt a kérdés is. A szerdán ismertetett változtatások leghamarabb pénteken lépnek életbe. A vállalkozóknak egy ideig tehát várniuk kell a konkrét válaszra.

 

Lengvarský is a járványszakértőkre hárította azt a kényelmetlen kérdést, hogy miért szüntették meg az úgynevezett „pandemická PN”-t, vagyis a járványügyi táppénzt. A minisztertől elhangzott egy olyan érv, hogy sokan visszaéltek vele, tünetekre hivatkozva kiíratták magukat, és hazamentek a munkából.

 

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy elvileg (mindkét miniszter folyamatosan feltételes módban beszélt) az oltási igazolás és a betegség abszolválásáról szóló igazolás meglétét a vállalkozó egységnek (pl. étterem) kötelező lesz leellenőrizni. Talán a személyi igazolványt is elkérheti az ügyféltől – voltak ugyanis olyanok, akik úgy kerülték meg a szabályt, hogy egy másik (beoltott) személy QR kódját mutatták fel. Amennyiben nem mutatja meg a személyi igazolványát, az ügyfél kitessékelhető az adott egységből vagy rendezvényről.

 

Igor Matovič exkormányfő (OĽANO) Facebook-bejegyzésében a járványintézkedések kapcsán a vakcinázás elégtelenségét hangsúlyozta.

 

„Ez a vakcinázás nem az a vakcinázás. Az egyik nagyjából 40 euróba kerül, a másik több ezer emberéletbe, több tízezer elhalasztott műtétbe, több milliárdos gazdasági károkba és hatalmas össztársadalmi szenvedésbe kerül. (…) Ebben az (oltakozási) tempóban a kollektív immunitást nagyjából jövő márciusra vagy áprilisra érjük el. A szabadság felelősség nélkül pokolba vezető út. Üdv a pokolban, barátaim”

 

írta. Matovič egyébként Lengvarskýt teszi felelőssé Szlovákia gyenge oltottsági szintjéért. Az átoltottsági arány alig több, mint 50 százalékos, ami Európa harmadik legrosszabb oltottsági szintje.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!