Nyitókép forrása: MTI/Varga György

 

Texasi és kaliforniai kutatók csoportja tanulmányt készített arról, milyen ütemben gyengül a koronavírus elleni vakcinák nyújtotta védelem az idő előrehaladtával. A kutatásban vizsgált mindhárom vakcinatípust forgalmazzák Szlovákiában, az egyik különösen gyengén szerepelt.

 

A szakértők 780 ezer amerikai állampolgár egészségügyi adatait vizsgálta meg, közülük 500 ezer vette fel az oltást, 280 ezer pedig nem volt hajlandó oltakozni. Az eredményt csütörtökön publikálták a Science tudományos folyóirat hasábjain. A három vizsgálta vakcina a Pfizer-BioNTech, a Moderna és a Johnson&Johnson (Janssen) oltóanyaga volt.

 

Mindhárom vakcinánál 90 százalék körüli védettséget kaptak a beoltottak a teljes oltottság megszerzését követően. Hat hónappal később azonban a helyzet drámaian megváltozott.

 

 hirdetes_810x300  

Fél évvel a teljes oltottság megszerzését követően a Modernát kapók védettsége maradt a legjobb: márciustól szeptemberig 89 százalékról 58 százalékra csökkent.

 

A Pfizer oltóanyagánál a védettség ez idő alatt 87 százalékról 45 százalékra esett vissza. A legnagyobb zuhanást a J&J egydózisú vakcinájánál mutatták ki, ott a védettség 87 százalékról 13 százalékra süllyedt hat hónap alatt.

 

Mindez persze nem vonja kétségbe, hogy a vakcinák jelentősen csökkentik a súlyos lefolyású fertőzés kialakulásának kockázatát, ugyanakkor alátámasztják a harmadik oltás szükségességét. Azt azért érdemes kiemelni, hogy már az első hullám végén is sok kutató felhívta a figyelmet, hogy számítani kell a harmadik oltás szükségessé válására. Kérdés, hogy ez elég lesz-e.

 

Mivel a lakosság egyes csoportjai nem egyszerre szereznek védettséget, adott időben mindig vannak olyan csoportok, amelyek kiszolgáltatottabbak a vírusnak. Vladimír Krčméry professzor, járványszakértő a DenníkŠtandardnak adott interjújában nemrég azt nyilatkozta, hogy jövő évben akár újabb két adag oltásra lesz szükségünk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!