Nyitókép: pxhere.com

 

A koronavírus elleni harmadik oltás az Európai Unió egyes tagországaiban gondot okozhat a „teljesen beoltott személy” definíciója miatt. Ugyanis ettől függ a covid-útlevél érvényessége. Brüsszel szerint nincs ok aggodalomra, az eltérő szabályok semmilyen módon sem korlátozzák az unión belüli mozgást.

 

Az RTVS riportja szerint mégis több kérdés is felmerült a harmadik oltás miatt. Párizsban például kijelentették, hogy a 65 éven felüli franciák hamarosan nem számítanak majd teljesen beoltottnak akkor sem, ha felvették a koronavírus elleni oltás két adagját. Hasonló korlátozásokat tervez a covid-útlevelek érvényességében Görögország és Ausztria is.

 

A gyakorlatban tehát megeshet hogy például egy holland, aki a Janssen egyadagos vakcináját kapta meg, kiutazhat Ausztriába, de a sípályára januártól már nem juthat fel. A szlovák nyugdíjas is elmehet Párizsba, de harmadik oltás nélkül már nem ülhet be egy étterembe, ahogy szállást sem kaphat hotelben.

 

 hirdetes_400x285  

Brüsszel állítja, hogy ezeknek a szabályoknak semmi közük a covid-útlevélhez.

 

„Egyszerűen meg kell tudni különböztetni az utazási célokra használt covid-igazolást és a vendéglők, hotelok, vagy koncertek látogatására használt igazolást, ami mindig is az egyes államok kompetenciájában volt és ott is marad”

 

mutatott rá Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!