Artúr, Vince
  • HUF: 358.66
  • USD: 1.13
  • -5 °C
  • 1 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Áder János kitüntetést adott át a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa egykori elnökének

Mikloško a térségben élő nemzetek összetartásának fontosságára hívta fel a figyelmet

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

 

A Magyar Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adományozta hétfőn František Mikloškónak, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa egykori elnökének Áder János államfő Kövér László házelnök kezdeményezésére Budapesten, az Országházban.

 

František Mikloško a kelet-közép-európai rendszerváltoztatásokban betöltött szerepe, valamint a magyar-szlovák kapcsolatok fejlesztését, illetve a két nemzet megbékélésének előmozdítását szolgáló törekvései elismeréseként vehette át a kitüntetést a köztársasági elnöktől.

 

František Mikloško a ceremóniát követően a térségben élő nemzetek összetartásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Azt mondta: nemzeteink az elmúlt évtizedekben óriási megpróbáltatásokon mentek keresztül, a feszültségek azonban felszínre hozták civilizációs karizmáikat. Ezek közül a nemzetet, a kereszténységet és a szabadságot említette.

 

Budapest, 2021. november 22.
Áder János köztársasági elnök (b) beszél, miután átadta a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést Frantisek Mikloskónak, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa egykori elnökének (j) az Országház Pázmándy Dénes-termében 2021. november 22-én. Középen Kövér László házelnök, a kitüntetés kezdeményezõje.
MTI/Bruzák Noémi

 

Ezek alkotják történelmünket és közös kapcsolataink tengelyét. Ezek segítettek győzedelmeskedni a kommunizmus felett, és a jelenlegi, a Nyugattal szembeni konfliktus során is segíthetnek. Kötelességünk a Nyugat felé közvetíteni a tapasztalatainkat – mondta.

 

Az átadón elhangzott, hogy a Nyitrán született František Mikloškónak gyermekként lehetősége volt megismerni a szlovák-magyar békés együttélés mindennapjait.

 

Segítette a földalatti egyházat, és 1989-ben vezető polgárjogi harcosként hozzájárult a szabad vallásgyakorláshoz és ahhoz, hogy Szlovákiában az alapvető emberi jogok érvényesüljenek. Részt vett szamizdatok előállításában is.

 

Budapest, 2021. november 22.
Áder János köztársasági elnök (b) átadja a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést Frantisek Mikloskónak, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa egykori elnökének (j) az Országház Pázmándy Dénes-termében 2021. november 22-én. Kövér László házelnök kezdeményezte a kitüntetést.
MTI/Bruzák Noémi

 

Az 1990-es demokratikus választásokat követően választották meg a Szlovák Nemzeti Tanács elnökének, majd 1992-től csaknem két évtizeden át a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) parlamenti képviselője volt.

 

Munkája során követte azt az alapelvet, hogy számarányától függetlenül minden nemzeti közösséget megillet az önazonossághoz, valamint az egyenlő méltósághoz való jog. Szabad György akkori magyar házelnökkel felismerték a két ország és a két törvényhozás együttműködésének jelentőségét, és a magyar-szlovák kapcsolatok két- és többoldalú keretek közötti erősítését szorgalmazták – hangzott el a méltatásban.

 

Budapest, 2021. november 22.
Frantisek Miklosko, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának egykori elnöke, miután Áder János köztársasági elnöktõl átvette a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést az Országház Pázmándy Dénes-termében 2021. november 22-én. Kövér László házelnök volt a kitüntetés kezdeményezõje.
MTI/Bruzák Noémi

 

František Mikloško azon kevés szlovák politikus közé tartozik, aki a keresztény erkölcs és a történelmi tárgyszerűség szellemében megkövette a magyarokat az 1945-48-as évek jogfosztásaiért és sérelmeiért. Közéleti állásfoglalásaiban is következetesen támogatja Közép-Európa egységét, szorgalmazza a közép-európai sorsközösség tudatosítását – tették hozzá a méltatásban.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket