„A magyar nemzetnek mi volt a XX. század?

Pont olyan, mint Jézus Krisztusnak a Golgotája.

Minden oldalról reá dőltek a védelmező falak,

amelyeket mi tartottunk Európának ezer év alatt.

(Részlet Tóth Zoltán, Zuhanás című verseskötetéből)

 

 hirdetes_300x300  

November 19-e a Férfiak Világnapja, ebből az alkalomból a magyarországi Férfiak Klubja társadalmi szervezet átadta a Gránit Oroszlán Példakép Díjat a 2021-es év férfi példaképeinek.

 

A díjat a Férfiak Klubja független társadalmi szervezet alapította 2017-ben, mellyel a férfi minta fontosságára, a férfiak különleges, társadalomépítő felelősségére szeretné felhívni a figyelmet. Évente kerül kiosztásra példát mutató és felelősséget vállaló férfiaknak, a hétköznapok hőseinek, akik tetteikkel, példamutatásukkal, hitükkel, lelkesedésükkel mindannyiunk javát szolgálják.

 

A Gránit Oroszlán Példakép Díj Közéleti kategóriája a közéleti példaképek óriási felelősségét hivatott jelezni. Mint ismert közéleti személyiségek – írók, művészek, sportolók vagy egyéb értékformáló területen tevékenykedők – folyamatosan a figyelem középpontjában állnak, így példamutatásuk a közösség számára meghatározó. A Közéleti kategória díjazottai 2021-ben Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, Lackfi János és Tóth Zoltán.

 

A díjazottak közül a „miénk” Tóth Zoltán. A költő, író és drámairó Tóth Zoltán Gömör-Kishont szülötte, Rimaszombatban él. Közéleti tevékenységét a díjátadón elmondott bemutatkozásából ismerhetjük meg.

 

 

Elmondja benne, hogy munkájával, példájával mindig a felvidéki magyar családok gyarapodását szolgálta. Erről ír a Révülés című színpadi művében, melyben mély emberi értékek köszönnek vissza. Reményt fejez ki a jövő nemzedéknek, figyelmeztet, hogy a közösségnek alapjában véve magának kell tennie a dolgát, ha előbbre akar jutni.

 

Hitvallását így fogalmazza meg:

 

„Csupán őseim után teszem a dolgomat, hogy ember és magyar lehessek, hogy a végén majd elébük állhassak.”

 

És, hogy teljes legyen a képünk Tóth Zoltánról, álljon itt egy részlet abból a szövegből, amellyel közösségi oldalán mondott köszönetet mindazoknak, akik közreműködtek a dij odaítélésében:

 

Ajánlom a díjam minden határon túl élő magyarnak! Azoknak a gránitlelkű Édesanyáknak, kiknek ajkán most is a gyermeküknek mesélve magyarul nyílik az igevirág. Azoknak a gránitlelkű Édesapáknak odaát, akiknek, ha körülöttük a szívek és templomfalak megrepednek, akkor is magyarul hangzik el a szájukból a Magyarok Istenéhez a fohász!

 

Ők mind megérdemlik!

 

Száz esztendő a bizonyíték, hűségük kemény, sötét, példakép, lelkük olyan, mint a gránitoroszláné!

Legyen hát díjam minden szülőföldjén helytálló magyaré! Érjen utol e tettemért a kárhozat, lássam, ahogy a mennykő életemnek bércein sziklát repeszt, de adnom kell nekik hitet, s erőt, mert szívem őszintén boldog csak így lehet, ha megosztom nemzetemmel minden értékemet.

 

Köszönöm Hazám!”

 

Köszönjük, Tóth Zoltán!

 

Mede Géza

Képek:  Tóth Zoltán közösségi oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.