Nyitókép forrása: MTI/Varga György

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön engedélyezte a Pfizer-BioNTech 5-11 éveseknek kifejlesztett koronavírus elleni védőoltását. Ez az első, kisgyermekek számára EMA által engedélyezett készítmény, de ugyanezt kapják a 11 évesnél idősebb gyerekek is. A különbség annyi, hogy a kisebb gyermekek csak harmadakkorra adagot kapnak az oltásból, de ugyanúgy felsővgétagba adják be, és három-négy hetet kell várni a két adag között.

 

Az EMA által készített tanulmány szerint az 5-11 éveseknek szánt vakcina által kiváltott immunválasz „összehasonlítotható” volt a 16-25 éveseknél alkalmazott 30 mikrogrammos verziónál mérttel.

 

A klinikai tesztekbe 2000 gyereket vontak be, egy részük (1305 gyerek) vakcinát kapott, másik részük (663 gyerek) placebót. Ez utóbbiak körében 16-an kapták el a koronavírust, az beoltottaknál azonban csak hárman.

 

 hirdetes_300x300  

A tapasztalt mellékhatások között van fájdalomérzet az oltás helyén, a levertség, fejfájás, izomfájdalom vagy hidegrázás, de csak mérsékeltem vagy közepes erősséggel jelentkeztek legfeljebb egy-két napig.

 

Az EMA megállapítása szerint a vakcina alkalmazása az 5-11 éves korosztály számára engedélyezett oltás előnyei nagyobbak, mint az esetleges kockázatok, főleg azoknál a gyerekeknél, ahol a súlyos lefolyású COVID-ra nagyobb esélye nagyobb. Az EMA határozata most az Európai Bizottság elé kerül, ők adják ki azt a rendeletet, amely az EU területén érvényes lesz.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.