Marcell
  • HUF: 391.99
  • USD: 1.03
  • 21 °C
  • 32 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Varsó megtisztítaná a Balti-tenger fenekét a világháborús hajóroncsoktól és fegyverektől

A háborús „ereklyék” ketyegő ökológiai bombaként nyugszanak a tenger mélyén

Nyitókép: Pixabay/”joakant” (illusztráció)

 

Lengyelország felszólította az Európai Uniót és a NATO-t, hogy segítsen megtisztítani a Balti-tenger fenekét a második világháború idején elsüllyedt hajóroncsoktól és vegyi fegyverektől. Az illetékesek szerint a nagyszabású projekt csak és kizárólag az Európai Unió többi tagállamával és a NATO-val karöltve oldható meg.

 

„Ma, több mint 76 évvel a második világháború befejezése után, a tenger mélyén nyugvó vegyszerek, lőszerek és hajóroncsok ketyegő ökológiai bombák, amelyek bármikor felrobbanhatnak halálos tartalmukkal együtt.”

 

– mondta Jacek Sasin, a Lengyel Állami Vagyonkezelő Minisztériumtól, hozzátéve: a veszély valós! Egy szivárgás ugyanis bármikor megtörténhet, ami elképzelhetetlen mértékű környezeti katasztrófát okozna, ami az általunk ismert Balti-tenger kipusztulásához vezetne.

 

A Balti-tenger mélyén a mai napig több mint 40 ezer tonna vegyi, körülbelül 500 ezer tonna konvencionális fegyver és mintegy 10 ezer hajóroncs nyugszik, amelyek közül közel 100 magas prioritású kockázatot jelent a környezetre, valamint a tenger élővilágára.

 

Polskieradio

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket