Nyitókép forrása: unsplash.com

 

A koronavírus elleni vakcinák legnagyobb gyártói pénteken közölték, hogy minden erejükkel azon dolgoznak, hogy oltóanyagaikat hozzáigazítsák az új Omikron-variánshoz. A Pfizer-BioNTech cégpáros közölte, hogy két héten belül várják a laboreredményeket, amely alapján dönteniük kell. Csakhogy a vakcinát még adaptálni kell az új mutációhoz, ráadásul a gyártás és a disztribúció is időbe telik.

 

Egyelőre úgy tűnik, hogy az új mutáció – bár gyorsabban terjed az eddigieknél, és talán képes megkerülni a vakcinák által és a természetesen úton szerzett védettséget – nem okoz súlyos lefolyású COVID-ot. Ugyanakkor puszta létrejötte is tökéletesen megmutatta, hogy amíg a világ nagy része nincs beoltva koronavírus ellen, mindig jöhetnek új mutációk, amelyek új kihívásokat rónak a kormányokra, a gazdaságokra és az emberekre egyaránt.

 

Jelenleg az afrikai kontinensen az emberek 6 százaléka van beoltva legalább egy adag vakcinával, ami elképesztően kevés. A vakcingyártók azzal számolnak, hogy körülbelül hat hét múlva derül ki, hogy az új változat esetében is védenek-e a vakcinák a súlyos lefolyású COVID-ellen.

 

 hirdetes_810x300  

A Pfizer-BioNTech bejelentette, hogy hat hétre van szükségük ahhoz, hogy a vakcinájukat adaptálják az új variánshoz, és további száz napra a már kész vakcinák leszállítására – feltéve hogy valóban „szökevény mutációról” van szó, tehát olyanról, amely megkerüli az antitestek védelmét.

 

A Johnson&Johnson már jelezte, hogy elkezdte kifejleszteni az Omikron elleni oltóanyagát.

 

Az AstraZeneca szintén kutatásokat végez, elsősorban Botswanában és Szváziföldön gyűjt mintákat. Konkrétumok nélkül azt ígérték, hogy gyorsan tudnak reagálni egy szökevény mutáció esetében.

 

A Moderna pénteki közleménye szerint az Omikron „mutációinak kombinációja jelentős kockázatot jelent a természetes és vakcinák által kiváltott immunitás gyengülésének felgyorsításában”, ugyanakkor leszögezték, hogy „egy engedélyezett vakcina emlékeztető oltása az egyetlen elérhető stratégia a gyengülő immunitás fokozására”. A Moderna emlékeztető oltást tesztel az Omikron ellen, amely nem kizárt, beleértve a magasabb dózisszintet is.

 

Az Omikron a lehető legrosszabbkor jelent meg Európa szempontjából, ahol épp tombol a harmadik hullám. Ha a hullám tetejébe kapunk egy új, vakcinának ellenálló vírusvariánst is, az beláthatatlan következményekkel járna. Ráadásul, a vakcinák által kapott védettség az idő múlásával új variánstól függetlenül is csökken.

 

A Pfizer esetében a fertőzésmegelőzési hatékonyság hat hónap alatt 86 százalékról 43 százalékra esik vissza, a Modernáé 89 százalékról 58 százalékra, a J&J-é pedig 86-ról 13 százalékra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!