Huba
  • HUF: 406.52
  • USD: 1.01
  • 21 °C
  • 28 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

A Pfizer és az oroszok is elkezdték adaptálni vakcinájukat az Omikronhoz

Az Omikron újabb fejlesztési-versenyre kényszerítette a vakcinagyártókat

Nyitókép forrása: SITA/Zoltan Mathe/MTI via AP

 

Az amerikai német Pfizer-BioNTech konzorcium és a Szputnyik V orosz vakcina fejlesztői hétfőn külön-külön bejelentették, hogy elkezdtek dolgozni koronavírus elleni oltóanyagaik új verzióin, amelyek hatásosak lehetnek az új mutáció, az Omikron-variáns ellen is – abban az esetben, ha igazolást nyernek a sejtések, hogy az új variáns képes megkerülni a vakcina által szerzet immunitást.

 

A Pfizer a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy cége már pénteken elkezdte tesztelni oltóanyaga hatását az Omikron-variánsra.

 

“Nem hinném, hogy a jelenlegi oltóanyagok nem nyújtanának ellene védelmet”

 

mondta Albert Bourla, a Pfizer főigazgatója, bár azt ő sem zárta ki, hogy a védettség alacsonyabb lehet a korábbinál, ami viszont új vakcina kifejlesztését vonná maga után.

 

A vakcinakutatók már elkezdték vizsgálni a meglévő oltóanyag adaptálhatóságát, két héten belül kiderül, hogy lehetséges-e modifikálni az új variánshoz.

 

A Pfizer vezetője azt ígérte, hogy a cége által kifejlesztett Paxlovid nevű gyógyszer az Omikronnal szemben is hatásos lesz.

 

Az Orosz Állami Beruházási Alap (RDIF), amely a Szputnyik V vakcina fejlesztését finanszírozta és ma a forgalmazását vezeti, hétfőn szintén bejelentette, hogy elkezdte az oltóanyag Omikronhoz való hozzáigazítását. Egyúttal azt állította, hogy a Szputnyik V új verziója is ellenáll a vírusnak, és jövő év február 20-án már elérhető lesz a nemzetközi piacokon, az 2022-ben összesen 3 milliárd adagot hoznak majd forgalomba. Az oroszok szerint 45 nap alatt el tudják indítani a tömegtermelést.

 

Az amerikai Moderna pénteken jelentette be, hogy az új vírusvariáns ellen megerősítő vakcina kifejlesztésébe kezdett.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket