Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A pénzpiacok és tőzsdék pánikba estek a jelenlegi járványhullámra még esetleg rátelepedő új globális pandémiával fenyegető Omikron-variáns miatt. A WHO súlyos veszélyforrásként beszél az új mutációról, tény azonban, hogy nagyon keveset tudni a kórokozó legújabb változatáról. A probléma az, hogy annyi mutációs pontja van, hogy nagy valószínűséggel megkerülheti a természetesen úton vagy vakcina útján szerzett immunitást – vagyis még ha kicsit kevésbé lenne is halálos, mint a Delta-variáns, akkor is jóval nagyobb katasztrófaként élné meg a világ az elterjedését. Az Omikront kiszúró dél-afrikai orvos szerint ő és környékbeli kollégái viszont csak enyhének számító tüneteket mutatnak.

 

Az első igazolt esetet Dr. Angelique Coetzeehoz kötik, ő talált rá az új mutációra egy 33 éves beteg férfin, aki a Delta-variáns tüneteitől feltűnően eltérő panaszokkal fordult hozzá: rendkívüli fáradtság, izomfájdalom, és enyhe fejfájás. A betegnek azonban nem fájt a torka, köhögés helyett torokkaparásra panaszkodott, és íz- és/vagy szaglásvesztés sem következett be.

 

A teszt pozitív lett koronavírusra. Aznap Dr. Cotzee más betegeknél is hasonlóan rendhagyó tünetekkel találkozott. A felsoroltak nem számítanak súlyos tüneteknek, ám az orvosok arra is felhívják a figyelmet, hogy túl kevés igazolt esetről tudunk, ezért korai lenne megállapításokat tenni az Omikron veszélyességéről.

 

 hirdetes_300x300  

Az Egészségügyi Világszervezet fokozott óvatosságra int minden országot az Omikron kapcsán. Leginkább azért, mert nem tudni, hogy a variáns tulajdonképpen mire is képes. A mutáció lehet, hogy enyhébb tüneteket okoz, lehet hogy nem, de a rendkívül fertőző Delta-variánsnál jóval több mutációja van. Az emberi sejt felnyitásában kulcsszerepet játszó tüskefehérje külső szakaszán 9 mutációval rendelkezik, a Delta csak kettővel.

 

A WHO szerint hetekbe telik, mire pontos képet kapunk az Omikronról, ám jelenleg arra számítanak, hogy gyorsabb terjedésre lesz képes, mint a Delta és megkerülheti a védettséget, így jelentős nagyobb az újrafertőződés esélye. A tüneteket súlyosságáról és a halálozási rátáról viszont nagyon korai még találgatásokba bocsátkozni.

 

Egymásra épülő hullámok?

 

Akár enyhe, akár súlyos tüneteket produkál, az Omikron globális elterjedése a jelenlegi járványhullám idején beláthatatlan következményekkel járhat. A WHO arra figyelmeztet, hogy az Omikron tovább növelheti a nyomást az egészségügyi rendszereken. Több országban már a teljesítőképességük határán egyensúlyoznak, egy szupervariáns berobbanása katasztrofális hatással lehet.

 

Az Omikron miatt aggódó szakértők abban többnyire egyetértenek, hogy növelni kell a beoltottak számát. Ennek egyik oka, hogy ha az új szupervariánst nem is, a Deltát visszább lehet szorítani, hogy kifogják a szelet az egymásra rakódó járványhullámok alól.

 

A WHO további járványintézkedéseket sürgetett, és jelezte, minden kormány számítson a koronavírusos esetek számának jelentős megugrásához.

 

Az Omikron jelenlétét már megerősítették Izraelben, az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Kanadában, Belgiumban, Hongkongban, Ausztriában és most már Csehországban is. Egyes országok beutazási tilalmat rendeltek el a dél-afrikai országokból érkezőkkel szemben, máshol minden ország tiltólistára került, ahol megjelent az Omikron. Izrael 14 napra minden külföldi elől lezárta határait.

 

Szlovákiában a helyzet nem kevésbé aggasztó

 

Szlovákiában egyelőre még nem igazolták a szupervariáns jelenlétét. Ján Mikas tiszti főorvos jelezte a Dél-Afrikából érkezőknek, hogy hazatérve jelentkezzenek a Közegészségügyi Hivatalnál, és vonuljanak 14 napos karanténba. A kötelező izoláció ideje alatt letesztelik őket, és szekvenállással megállapítják, hogy minták tartalmazzák-e az új szupervariáns nyomait. Mindez persze csak lassíthatja a folyamatot, valószínű, hogy csak idő kérdése, mikor üti fel a fejét Szlovákiában is a kór – legalábbis erről beszélt a TA3 hírtelevíziónak Henrieta Hudečková, a Járványszakértők Tanácsának tagja, aki szerint az új variáns alaposan megbonyolíthatja a helyzetet Szlovákiában is.

 

Hudečková hangsúlyozta, hogy az Omikronról bár keveset tudunk, de a Delta-variáns még itt van, ezért fel kell gyorsítani az idősek oltását.

 

„De a fiatal korosztályokhoz is fordulok egyben: oltakozni, oltakozni, oltakozni. Mert ez az egyetlen esély, amely jelenleg rendelkezésünkre áll, és amellyel elkerülhető a sokkal rosszabb helyzet”

 

fogalmazott. Megjegyezte, ahhoz, hogy Szlovákiában kialakuljon a nyájimmunitás, 90 százalékos oltottsági szintre lenne szükség a lakosság egészéhez mérve. Jelenleg ez 43 százalék, ami még a korona.gov.sk kormányzati portál által emlegetett 60 százalékos szinttől is igen messze esik (a hatvan százalékos szintet az első hullám idején tűzték ki célul, három mutációval korábban…). 

 

Hudečková elmondta, hogy a „történelemből tudni lehet, hogy a pandémiák 5, 7 vagy akár 10 évig is eltartottak.

 

„Úgy tűnik, hogy a koronavírus is megköveteli magának a maga éveit”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!