Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/John Minchillo

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új ajánlásokat bocsátott ki a koronavírus legfrisebb, vélhetően gyorsabban terjedő Omikron-variánsa kapcsán. A szervezet korábban igyekezett mértéktartóan nyilatkozni és hangsúlyozta, hogy a korán levont következtetések helyett várják meg a vizsgálat eredményeit. A vizsgálatok még tartanak, ám a WHO változtatott a retorikán, és felszólította a vakcingyártókat, hogy kezdjék meg oltóanyagaik adaptálását az új variánshoz.

 

A retorika változását még jobban jelzi, hogy minden országot felszólított arra, hogy készüljön fel új COVID-hullámokra, amelynek elindítója az Omikron-variáns lesz.

 

A WHO szakértői még vizsgálják az új variáns átvihetőségét (fertőzőképességét) és az általa okozott betegség súlyosságát. Ennek ellenére már határozottabban javasolják a vakcinagyártóknak, hogy „ne várják meg, míg megkondul a vészharang”, hanem kezdjék meg vakcináik módosítását.

 

 hirdetes_300x300  
Már egy ideje velünk volt

 

Ahogy nőnek az Omikronhoz köthető esetszámok a világban, úgy jutnak egyre több információhoz a szakértők. Az először november 24-én azonosított SARS-CoV-2 koronavíus-változatról most úgy vélik, hogy az új esetek gyors megjelenése arra utal, hogy a vírus már köztünk volt egy ideje.

 

Péntekre 24-ra nőtt az Omikronhoz köthető koronavírusfertőzést jelentő országok száma, legutóbb az Egyesült Államokba, Kalifornia államban jelent meg az új variáns, sőt, azóta egy egy második esetről is beszámoltak, egy minnesotai férfi is tüneteket mutatott, miután hazatért New York városából, ahol egy kongresszuson vett részt. A férfi teljesen be volt oltva.

 

Afrika déli országaival szemben számol másik állam beutazási korlátozásokat vezetett be. A Dél-afrikai Köztársaság élesen bírálta a döntésüket, azzal érvelve, hogy ezzel csak elriasztják a többi országot, hogy ha esetleg új variánsra bukkannak, jelentsék azt. (Vélhetően ezért próbálta nyugtatni a kedélyeket az WHO azzal, hogy a határok lezárását korainak minősítette – természetesen az érintett országok figyelmen kívül hagyták kérését).

 

Ugyanakkor egyre több olyan esetet fedeznek fel, amelyeknek nem volt kapcsolata a dél-afrikai régióval, ami arra utal, hogy már közösségi (nem behurcolt) fertőződés zajlik. Skóciában például kilenc olyan esetet jelentettek, amelyek egy november 20-án megtartott (elvileg) zártkörű eseményre vezethetők vissza, és egyetlen érintettnek sem volt a közelmúltban afrikai utazása.

 

Kedden pedig Hollandia közölte, hogy kimutatta az Omikron-variánst két, november 19. és 23. között vett mintából, tehát még azelőtt, hogy Dél-Afrikában felfedezték volna a mutációt.

 

Németországban nincs korai eset, de az már sejthető, hogy kiszabadult a szellem a palackból, egy olyan férfinél is azonosították az Omikron-variánst, aki nem járt Afrikában. Ez azt jelenti, hogy már országon belül terjed a változat.

 

Mégsem afrikai?

 

A variáns eredetét továbbra is homály fedi. Elég zavaró körülmény, hogy Botswana négy Omikron-esetet jelzett olyan mintákból, amelyeket november 7-én vették négy diplomatától. Azt nem árulták, hogy mely külföldi ország külügyi alkalmazottairól van szó.

 

A WHO ismét bírálta az afrikai országokkal szembeni lezárásokat, és hangsúlyozták, hogy nincs bizonyíték a változat dél-afrikai eredetére. A szakértők sejtései szerint azonban a variáns vélhetően jóval elterjedtebb és hosszabb ideje van jelen, mint eredetileg gondolták. Az egyik leginkább valószínűnek ítélt forgatókönyv szerint az Omikron október végén kezdett el terjedni a világban. A legrégebbi igazolt minta ugyan dél-afrikai, de nyilván a vírus először szétterjedt, mielőtt a kapacitások miatt korlátozott számban végzett szekvenálási vizsgálatok kiszúrták volna. Csak abban az esetben lehetve a vírus eredete a dél-afrikai eset, ha abban a konkrét személyben fejlődött volna ki a mutáció – ez azonban elég valószínűtlen.

 

 

Körkép.sk, cnbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.