Nyitókép: Körkép.sk

 

Az idei nyár folyamán egy kellemes jelenségre figyelhettünk fel a komáromi Nádor utcán – a közönséges utcazajt váltva, egyszer csak nagyon szép zene töltötte be a környék légterét. Nem harangozták be előre, és nagydobra sem verték, csupán álmélkodást kiváltóan eszméltünk rá, hogy ha pontosan egész-órakor haladuk a Szent András Bazilika környékén, a templom-toronyból csodaszép muzsika hangjai áradnak szét körülöttünk, amelyek egy pillanatra megállítják az utca emberét…

 

 

 

Mint azt megtudtuk, e nagyszerű ötlet eszmei elindítója Stubendek László, ugyanúgy, mint bő évtizede a városháza tornyában elhangzó „huszáros” Klapka-induló rendszeres felzendülésének.

 hirdetes_810x300  

 

A bazilika tornyából szétáradó toronyzenéről Skuta Attilával beszélgettünk, aki e program megvalósításában a zenei szakember szerepét tölti be. Megtudtuk, hogy az egyházi év liturgikust időszakai szerint Stubendek László választja ki az aktuális ünnepkörnek megfelelő egyházi énekeket, melyeknek kottáit továbbítja számára.

 

A Szent András Bazilika környékén, a templom-toronyból csodaszép muzsika hangjai áradnak szét körülöttünk, amelyek egy pillanatra megállítják az utca emberét…Kép forrása: Körkép.sk

 

A munkafolyamatban tehát Skuta Attila az egyes ünnepkörök egyházi énekeit alakítja át harangjátékká. Beszélgetésünk idején éppen az adventi időszak zeneszámait készítette elő.

 

Amint már szóba került, a toronyzene mindig az aktuális ünnepkörhöz kötődik. Az egyházi év november – december fordulóján, advent első vasárnapján kezdődik, és a következő naptári év november végéig tart. Láthatjuk, számítása nem egyezik a polgári évvel. Fő ünnepei a karácsony, húsvét, mennybemenetel, pünkösd, Nagyboldogasszony és mindenszentek napja. Az advent a karácsony előkészületi ideje, a húsvété pedig a nagyböjti időszak.

 

Jelenleg tehát az egyházi év kezdetéhez, advent időszakába értünk, és a bazilika tornyából felhangzó toronyzene is ehhez az ünnepkörhöz kapcsolódik. Az advent a Krisztus-várás keresztény megnyilvánulásának időszaka: a hozzá kapcsolódó szertartásokat a katolikus egyház az Isten-anya tiszteletére mutatja be, advent első vasárnapjától karácsony első napjáig. A szentmiséket hajnalban, pirkadatkor tartják, ezért is nevezték e szertartást a régi időkben aranyos miséknek.  A liturgia zenei jellemzői a csodálatosan szép Mária-antifónák, valamint Mária népénekek.

 

 

Az ünnepkörhöz kapcsolódó toronyzene délelőtt 9.00 órától minden egész órában hallható, kivételt képez a déli harangszó, amikor a bazilika harangja kondul meg, valamint délután három óra, amikor a harangszó a komáromi földrengésre emlékeztet. Ezt követően 16.00, 17,00 valamint 18.00 órakor hallhatunk még toronyzenét.

 

A város méltóságát emelő zenei közkincs  idén pünkösd táján indult útjára, s azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, kellemes, meghitt pillanatokat szerezve a járókelőknek. Lejátszási időzítésének programját Barič Dávid, a Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola egy nagyon sikeres, aktív diákja készítette el, tanára, Bucz István szakmai tanácsaival. A program egy weboldalon keresztül bárhonnan vezérelhető. Tehát a fiatal diák is részese e közösségi élményt szolgáló új zenei produkció létrejöttének.

 

 

Most, advent idején, csöppentsen egy szikrányi örömet és meghitt békés pillanatokat az ég felé szálló könnyed muzsika, mindnyájunk életébe.

 

Harmatozzatok égi magasok!
Téged vár epedve a halandók lelke.
Jöjj el édes Üdvözítőnk!

Áldás, dícséret s hála tenéked,
mert fényes világunk, s legfőbb boldogságunk
te vagy, édes Üdvözítőnk.

 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

A toronyzene hanganyagait Skuta Attila bocsátotta a rendelkezésünkre

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.