Sára, Márió
  • HUF: 357.82
  • USD: 1.13
  • -2 °C
  • 6 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Ferenc pápa migránsokkal találkozott Leszbosz szigetén

"Európában vannak olyan, akik kitartanak amellett, hogy őket nem érintő problémaként tekintenek az ügyet."

Nyitókép források: AP Photo/Alessandra Tarantino

 

“Sírkövek nélküli, rideg temetővé válik a Földközi-tenger, kérem önöket állítsuk meg a civilizáció hajótörését” – jelentette ki Ferenc pápa vasárnap Leszbosz szigetén, ahol migránsokkal találkozott. A katolikus egyházfő legutóbb 2016-ban látogatott el az akkor elsőrendű migránsútvonalnak számító Leszboszba. Mint mondta, szomorú, hogy azóta semmi sem változott, és nem sikerült megoldani a migrációt, és a menekültek nyomorúságos helyzetét.

 

A látképen azonban nyilván sok minden változott, a pápa 2016-ban a túlzsúfolt Moria migránstáborban tett látogatást, ami 12 700 főleg afgán és szíriai menekültnek adott átmeneti szállást, ahol azonban tavaly ősszel felütötte a fejét a koronavírus. A hatóságok karantént vezettek be, de a tömeg tüntetni kezdett, több helyen tűz tört ki, és a migránstábor leégett. Több koronavírussal fertőzött migráns nyomát elvesztette akkor a rendőrség. Leszboszon később állandó migránstábort építettek egy másik területen.

 

A pápa mostani látogatása az elmúlt hónapok eseményeivel is összefügg. Egyre több geopolitikai (és nem csak ideológiai-politikai) problémát okoz a migráció. Fehéroroszország a Közel-Keleten verbuvált migránsokkal helyezte nyomás alá az EU keleti határait. A déli határokon Észak-Afrika felől jönnek hajókon, csónakokon a tömegek. Franciaországból Nagy-Britanniába igyekvők százai vállalják a veszélyt, hogy átkeljenek a La Manche csatornán.

 

Ezzel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy a BBC közlése szerint idén eddig több mint 26 ezer migráns érkezett az Egyesült Királyságba a Csatornán keresztül, ami a kétszerese a tavalyi számoknak. Eddig legalább 27 migráns veszett oda az úton. A lengyel-fehérorosz határnál többen halálrafagytak. A Földközi-Tengeren próbálkozó migránsok közül 1650-en tűntek el.

 

“Európában vannak olyan, akik kitartanak amellett, hogy őket nem érintő problémaként tekintenek az ügyet. (…) A történelem azt tanítja, hogy a szűkkeblű önérdek és a nacionalizmus katasztrofális következményekkel jár”

 

idézte a BBC Ferenc pápát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gerembes Karcsi
2021. dec. 05. 22:08

Miért nem vesz magához vagy 1000 ret előlük oszt a buzi pedofil papjaiknak lesz ki seggbekukizni 🤣!

B, Gy.
2021. dec. 06. 11:56

Hol keresztenyseg vedelmezoje? Ha mindenkit beengedunk aki ide akar jonni az a keresztenyseg veget jelenti az EU- ban.Vagy mar o is feledta a kereszteny hitet?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket