Nyitókép forrása: pxhere.com

 

A vártnál kiadósabb lesz a meteorológusok által csütörtökre ígért havazás – írja a iMeteo.sk szakportál. Hó miatti fennakadásokra a közlekedésben elsősorban az ország nyugati felében kell számolni. Az Országos Hidrometeorológiai Szolgálat elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adott ki a térségre, a magyarlakta járások közül Pozsony, a Szenci, a Galántai, a Dunaszerdahelyi, Komáromi, Vágsellyei, Érsekújvári, Lévai, Nagykürtösi, Losonci, Rimaszombati, Nagyrőcei és Rozsnyói járásokban kell jelentős hómennyiségre számítani, ráadásul a Duna menti alföldön Pozsonytól a Lévai járásig sárgariasztás van érvényben hóátfúvások miatt.

 

Hogy mennyi hóra kell számítani, abban eltérnek az előrejelzések. Az SHMÚ egyelőre 10-15 centméteres friss hóval számol. Az iMeteo több helyütt 20 centiméternél is több csapadékra számít. Bár szerdán a nap nagy részén napos időre számíthatunk, estére elér minket a front.

 

A havazást egy Adriai-tenger feletti anticiklon hozza térségünkbe, a front pedig már szerda este megérkezik hozzánk.

 

  hirdetes_300x300   

Az előrejelzés abban egyeznek, hogy csütörtökre virradóra az ország egész nyugati felét ellepi a hó.

 

Vagyis, már az éjszaka folyamán havazni fog. Elvétve előfordulhat ónoseső is. Csapadék nélkül a keleti régiók sem ússzák meg, ott azonban inkább esőre, havasesőre, esetleg ónosesőre kell számítani egyelőre. Közép-Szlovákia déli járásaiban a meteorológusok elsősorban esőt várnak, a legkeletibb déli járásokban pedig viszonylag meleg lesz (+5 fok).

 

A reggeli órákra nyugaton már 3 centiméteres csapadék várható, délutánra azonban olyan intenzív hóesés indul meg, hogy óránként fog 2-2,5 centiméter hullani. A hőmérséklet 0 fok körül mozog majd. A legtöbb hóra délnyugaton kell számítani, ami jelentősen megnehezíti majd a közlekedést.

 

Péntekre virradóra Közép-Szlovákia jelentős része is hó alá kerül, 5-15 centiméternyit jósolnak belőle a szakértők. Aznap a legtöbb csapadékra a Duna menti alföldön, a Vágmentén, a Nyitramentén kell számítani, ezeken a területeken 25 centiméternyi hó várható,  Tribecs-hegységben, a Selmeci-hegységben és a Madaras-hegységben pedig 30 centiméternél is több hó fog esni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.