Nyitókép forrása: time.com, körkép.sk

 

Az mRNS vakcinák négy alkotóját választotta a TIME magazin az év hősei közé. Az amerikai magazin szerint Kizzmekia Corbett, Barney Graham, Karikó Katalin és Drew Weissman „rendkívüli jelentőségű áttörést értek el az innovatív és kivételesen hatékony mRNS alapú vakcinaplatform bevezetésével, ami a világjárványon túl is hatással lesz egészségünkre és életünkre”.

 

„Ha a DNS rejti az élet betűit, akkor az RNS az, amely azokból szavakat és mondatokat képez. Valójában az RNS és különösen a hírvivő RNS utasítja az élő szervezetet, hogy állítson elő az élőlények létezéséhez szükséges összes fehérjét, enzimet, receptort és más molekulákat. Karikó már diákként tudta, hogy a megfelelő módon módosított mRNS segítségével a szervezetet önmaga gyógyszergyártó üzemévé lehet tenni, és testreszabott, precíziós vegyületek gyártására lehet késztetni minden olyan betegség kezelésére, amelyet egy bizonyos fehérje, hormon vagy enzim hiánya okoz”.

 

írja a TIME, hozzátéve, hogy egy világjárvány kellett hozzá, hogy Karikó Katalin munkásságát a világ értékelni tudja.

 

A lap igen terjedelmes összefoglalójában leírja, hogy Karikó életművének gyakorlati alkalmazásában nagy szerepet kapott Drew Weissman is. A probléma az volt, hogy az mRNS eredeti állapotában gyulladásos reakciót váltott ki a testből, ami elpusztította az mRNS-t. A két tudós közel egy évtizeden át dolgozott azon, hogy sikerüljön a molekula egy építőelemének megváltoztatásával elrejteni az mRNS-t a immunrendszer elől.

 hirdetes_810x300  

 

A megoldás megtalálása után felgyorsultak az események, és a 2000-es években több mint 20 vakcinát fejlesztettek ki a HIV, a hepatitisz, és a riói olimpia kapcsán nagy figyelmet kapott Zika-vírus ellen is. Ezek a kísérleti fázisban 100 százalékos védelmet adtak a laboratóriumi állatokat. 2005-ben publikálták eredményeiket. Annak ellenére, hogy az mRNS vakcinák nem csak hatéknyak, de rendkívül könnyedén adaptálhatók egy új vírushoz (míg az influenza elleni oltás hónapokig készül tojásokba való befecskendezéssel, addig az mRNS-vakcina áthangolásához csak a vírus génszekvenciájára van szükség), bejelentésükre a világ nem kapta fel a fejét. De dolgoztak tovább.

 

Karikó 2013-ban csatlakozott a BioNTechhez, hogy a rák elleni mRNS-vakcinán dolgozzon. 2019 év végén megjelent az új koronavírus, 2020-ban pedig a kínaiak közzétették a SARS-CoV-2 génszekvenciáját. A BioNTech pedig elkezdett dolgozni a vakcinán.

 

„Végre felkeltette a tudóstársadalom érdeklődését is a Karikó és Weissman által kifejlesztett úttörő technológia, és rájöttek, hogy a plug-and-play modell azt jelenti: rekordidő alatt lehet életmentő vakcinákat kifejleszteni, és ami még fontosabb, leszállítani”

 

írta a TIME.

 

A TIME címlapján szereplő másik páros nem a BioNTech-Pfizer, hanem a Moderna mRNS vakcináin dolgozott. A Moderna nem a rák ellenszerét, hanem fertőző betegségek elleni oltásokat keresett. Maga Barney pedig az RSV-vírus elleni oltóanyagon dolgozott. Az általa kidolgozott mRNS vakcina több mint tízszer jobb immunválaszt indukált, mint a korábbi RSV-elleni oltóanyagok. A maximális immunválasz elérésében végül Kizzmekia Corbett munkájára volt szükség, ő 2019-be csatlakozott Barney csapatához, majd nem sokkal később megtalálták a megoldást, hogy úgy alakítsák át a tüskefehérjét, hogy maximalizálják az immunválaszt. Alighogy áttörést értek el, Kínában berobban a koronavírus.

 

Lényegében arról van szó, hogy a vakcina még a sejttel való összeolvadás előtt ismerje fel és támadja meg a vírus tüskefehérjéjét (a kórokozó ezzel nyitja fel a sejtet). Barney kutatási eredményeit a Pfizer-BioNTech, a Janssen, a Sanofi és a Novavax is felhasználta vakcinái kidolgozásánál.

 

time.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.