Nyitókép: Potápi Árpád János Fb-oldala

 

December 13-án külhoni magyar pártvezetők tartottak egyeztetést Szekszárdon. A találkozóra Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár kezdeményezésére került sor.

 

Külhoni magyar pártvezetőkkel tartott egyeztetést Potápi Árpád János államtitkár

 

Az egyeztetés felvidéki magyar szempontból is komoly üzenettel bírt. Az elmúlt napokban ugyanis egyes felvidéki politikusok részéről szerencsétlen módon a középre helyezkedés taktikája került előtérbe.

 hirdetes_810x300  

 

Orbán vagy Márki-Zay?

 

Míg ugyanis a nyilatkozatai alapján Márky-Zaynak drukkoló Rigó Konrád (Most-Híd-platform) a Fidesz melletti felvidéki magyar kiállást nehezményezte, addig Mózes Szabolcs (Összefogás platform) opportunista álláspontra helyezkedett.

 

Mózes szavai a jelenlegi magyar kormány egyértelmű támogatása helyett inkább arról szóltak, hogy nyerjen bármelyik oldal is jövő áprilisban, ő jóban lesz mindegyikkel. Hiszen, mint mondta, maga az Alaptörvény is előírja úgy Orbán, mint Márki-Zay számára a határon túli magyarokról való gondoskodást.  Rigó és Mózes abban sem látott semmi kivetnivalót, hogy a budapesti szlovák nagykövet az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével parolázik.  Hogy ez mennyire hibás logika, külön cikkben fejtettük ki.

 

Király Zsolt: Rigó Konrád önszorgalomból osztja ki saját párttársait – Avagy nem, Márki-Zay támogatása nem diplomácia

 

Mindkét fenti álláspont jól elkülöníthető attól, amit Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke, illetve Berényi József, az MKP-platform vezetője képvisel. Magyarán, hogy a felvidéki magyarság stratégiai érdeke a nemzeti egység, ami a magyar kormány melletti egyértelmű kiállást jelenti. Mózessal ellentétben így nyilatkozott egyébként Orosz Örs is, a Szövetségen belüli Összefogás platform elnöke is.

 

Potápi stratégiai lépése

 

Ilyen szempontból a Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár által összehívott találkozó stratégiai jelentőségű és komoly figyelmet igényel. Ugyanúgy jelzésértékű az is, hogy a Szövetség jelenleg koronavírussal fertőzött elnökét annak MKP platformjának elnöke, Berényi József képviselte, aki a napokban egyértelmű hitet tett a Fidesz-KDNP kormány mellett.

 

 

Gyimesi György és Forró Krisztián mellett Potápi Árpád János kezdeményezésére így Berényi József is egyértelműsítette, hogy a felvidéki magyarság általuk képviselt része nemzetben gondolkodik.

 

Berényi József a Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy a találkozón az elmúlt egy év felvidéki történéseit foglalta össze, kitekintve a jövőbe

.

„Részemről az hangzott el, hogy amennyiben a jelenlegi szlovák kormány kibírja és nem lesznek előrehozott választások, akkor a Szövetség számára az első megmérettetés a jövő novemberi összevont helyi önkormányzati és megyei választások lesznek”

 

– nyilatkozta Berényi.

 

Berényi: Az MKP nem adja fel a pozícióit

 

„A Szövetség ellenben azért jött létre, hogy országos és európai parlamenti szinten a pozsonyi és a brüsszeli mandátumokat visszaszerezzük. Nem pedig azért, hogy a Szövetségen belül az MKP átadja a pozícióit, bár vannak ilyen törekvések. Ami jól működött, azon miért változtatnánk? A legnagyobb kérdés az, hogy az MKP meg tudja-e őrizni a Szövetségen belül eddigi pozícióit jövő novemberben”

 

– tette hozzá a Körkép.sk kérdésére az MKP platformjának elnöke.

 

Lehet, hogy egy kép erről: 10 ember és álló emberek
Kép forrása: Potápi Árpád János Fb-oldala

 

A budapesti találkozó legnagyobb eredménye tehát, hogy a felvidéki magyarság nagy többségének választott vezetői osztják a Kárpát-medencei magyar pártvezetők álláspontját. Ez pedig úgy szól, hogy egyértelműen kiállnak a magyar kormány mellett. Közös álláspontot képviselnek azzal kapcsolatban is, hogy a 2022-es magyarországi országgyűlési választások tétje, hogy tovább erősíthető-e a magyar nemzeti egység és folytatódhat-e a több mint egy évtizede zajló nemzetépítő munka.

 

Nincs indok a kormányváltásra

 

Berényi József ezzel kapcsolatban a Körképnek nyomatékosította, hogy felvidéki magyar szempontból nincs indok a kormányváltásra Magyarországon.

 

„Mi nem akarunk beleszólni a magyarországi politikai szempontokba. Azt döntsék el a magyarországi választók. Mi a saját szempontunkból tudunk nyilatkozni. Ha ez segít a Fidesznek, az egy dolog”

 

– magyarázta.

 

„Az ellenzék esetleges győzelmével egy rendkívül széles koalíció jönne létre, ami megkérdőjelezné a kormányzás hatékonyságát. Az biztos, hogy a határon túli magyarság kérdése rendkívül hátul levő prioritás lenne, ami a jelenlegi kormánynál nincs így”

 

– zárta Berényi.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 30 olvasónak tetszik ez a cikk.