Nyitókép forrása: körkép.sk

 

(Frissítve – 14:34)

 

Dél-Afrikában az Omikron-variáns néhány nap alatt domináns koronavírustörzzsé vált, ám mégis bíztató jel, hogy Johannesburg környékén lassult a járvány terjedése. Európában az új szupervariáns még csak most bontogatja a szárnyait. Leginkább Spanyolországban és Dániában terjed, illetve a szomszédos Ausztriában már az új esetek 6 százalékáért felelős ez a mutáció.

 

A Dél-afrikai Köztársaságból bíztató hírek érkeztek, amelyeket azonban fenntartásokkal kell fogadni. A hétvégi járványstatisztika kedvező számokat mutatott. Bár a vírus terjedése továbbra is gyors, úgy tűnik valamelyest veszített lendületéből. Ráadásul a kórházi kezelésre szorulók aránya fertőzöttek számához képest az Omikronnál alacsonyabb, mint a Delta-variánsnál. Ugyanakkor az orvosok óvatosságra intenek, leginkább azért, mert Johannesburg térségében a lakosság 76 százaléka már átesett koronavírus-fertőzésen, ráadásul az esetek többségében a fiatalabb korosztályokból kerülnek ki a betegek.

 

Magyarul: továbbra sem tudni meggyőző bizonyossággal, hogy az Omikron milyen fertőzőképességgel rendelkezik és hogy képes-e megkerülni a vakcinák adta védettséget.

 hirdetes_810x300  

 

Reprodukciós versenyfutás

 

A jelenlegi statisztikák viszont elég beszédesek. A koronavírus első, 2020 márciusában megismert törzsének reprodukciós rátája 2-3 között mozgott. Vagyis 100 fertőzött 200-300 másik embert fertőzött meg átlagban.

 

Aztán jött az elsőként Nagy-Britanniában azonosított Alfa-variáns (korábbi nevén Kent-mutáció, vagy Brit-variáns), amelynek reprodukciós rátája már 3,5-4,5 volt. Tehát 100 fertőzött legalább 350 másik embert fertőzött meg, azok további 1 225-öt, majd újabb 4300 és így tovább, egészen addig, amíg a hatóságok korlátozó intézkedésekkel útját nem állták – inkább kevesebb, mint több sikerrel.

 

Indiából aztán ránk szabadult a Delta-mutáció, amely már 6-8-as reprodukciós számmal rendelkezett. Ez kétszer olyan gyors terjedést jelent, mint az Alfa esetében. Ám ekkorra már megérkezett az oltás, és a világ számos országában valamivel gyorsabban és hatékonyabban léptek működésbe a járványintézkedések, egy év után a lakosság nagyobb részének vált rutinná a maszk viselése. Ha nem így lett volna, akkor 100 fertőzöttből néhány alatt több tízezerre, akár több százezer fertőzöttre nőhetett volna a járvány.

 

Persze, a terjedés lassítása önmagában még nem jelent diadalt. Szlovákia például az Alfa 3,5-4,5-ös reprodukciójával sem nagyon tudott mit kezdeni, így a Deltát 6-8-as reprodukciójának leszorítása ellenére az egészségügyi rendes ellátás összeomlását nem tudtuk elkerülni.

 

És most itt van az Omikron-variáns. Gyakorlatilag két hét alatt átvette az uralmat a Delta-variánstól a Dél-afrikai Köztársaságban, ahol húsz nap alatt 0 százalékról 80 százalékra ugrott aránya az új esetek körében. Ez egyértelműen arra utal, hogy reprodukciós ráta tekintetében köröket fog verni a Deltára.

 

Európában már közel 800 omikronos esetet tartanak számon

 

Ha beigazolódik, hogy enyhébb lefolyású betegséget okoz és így kevesebb emberéletet követel, akkor az Omikron megjelenése jó hír is lehet. Ám egy bizonytalan „talánra”, még ha reményteljes is, nem érdemes alapozni. Ezért a harmadik oltás felvételét mindenhol melegen ajánlják.

 

Szlovákiában jelenleg három igazolt omikronos eset van, Csehországban a vasárnap déli adatok szerint 5. Magyarországon és Lengyelországban vasárnapig nem jelentettek egy esetet sem, Ausztriában azonban már 15 van. Eddig a világ 52 57 országában ütötte fel a fejét az új variáns.

 

Frissítve: 17:05 – Csehországban újabb Omikron fertőzéseket regisztráltak, összesen már hét esetről tudni. Magyarországon pedig hétfő délután erősítették meg, hogy két víruspozitív mintában azonosították az új variáns jelenlétét. 

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!