Nyitókép forrása: Photo by Colin Lloyd on Unsplash

 

Újabb érdekes felmérés jelent meg a kultúrharc politikai vonaláról, a liberális-konzervatív szembenállásról. Természetesen az ideológiailag végletekig megosztott Egyesült Államokban készült a kutatás, amely kimutatta, hogy a Demokrata Párttal szimpatizáló főiskolás-egyetemi hallgatók 71 százaléka nem akarna romantikus viszonyt folytatni egy republikánus szavazóval, 41 százalékuk nem támogatna republikánus tulajdonosú vállalkozást és 37 százalékuk azt mondja, hogy barátkozni sem akarna a republikánus szimpatizánssal.

 

A másik oldal kevésbé radikális. A republikánus válaszadók „csak” 37 százaléka utasítana el egy romantikus kapcsolatot, csak azért, mert a másik fél demokrata szavazó. És csak 7 százalékuk nem támogatna demokrata tulajdonosú vállalkozást, és végül, mindössze 5 százaléka nem akarna barátkozni a politikai versenytárs szimpatizánsaival.

 

A felmérés arra is rávilágított, hogy a „mi és ők” elvű megosztottság jóval határozottabb a fiatal nőknél. Például, egy másik pártra szavazóval a hölgyek 41 százaléka lenne hajlandó csak randizni, míg a férfiak esetében az arány 67 százalék.

 

 hirdetes_810x300  

A felmérésre még novemberben került sor, 850 főiskolai/egyetemi hallgató bevonásával.

 

A The American Constervative azonban arra hívta fel a figyelmet a felmérés kapcsán, hogy az eredmény a látszat ellenére nem arra akar utalni, hogy a progresszív fiatalok kirekesztőbbek, vagy zártabb csoportokat alkotnak. A lap szerint a toleranciának is vannak természetes határai, amelyek létezését tudomásul kellene venni. Ha nem lennének, akkor nem lenne szükség börtönökre.

 

A lap szerint a fiatal progresszívok azért utasítják el a republikánusokkal folytatott kapcsolatokat, mert nem tudják elképzelni a barátságot egy olyan egyénnel, aki „vitatja jogaikat”.

 

A konzervatív lap szerint a másik értelmezési probléma a progresszív tolerancia definíciójában keresendő. A hiba abban van, ahogy a liberálisok értelmezni próbálják a toleranciát. A tolerancia náluk nem azt jelenti, hogy meghallgatják mindkét oldalt, hanem azt, hogy a konzervatívok toleráljanak mindent maguk körül, és ezért tartják helyénvalónak, ha az intoleráns republikánusokat kiközösítik.

 

A lap úgy fogalmaz, hogy a baloldal számára „a meg nem született gyermek meggyilkolása, a testünk meghamisítása, vagy a hívők kényszerítése, hogy saját lelkiismeretükkel szemben cselekedjenek” olyan alapvető emberi jog, hogy aki ezt nem tolerálja, azt el kell távolítani a közéletből.

 

Körkép.sk, postoj.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!