Nyitókép: Szabó Marián

 

Számos siker, tömérdek probléma elhárítás, kiváló csapatmunka – így jellemezhető az elszántan tevékenykedő keszölcési tűzoltócsapat. Feltett céljuk az emberi élet és a vagyontárgyak tűztől való megvédése, illetve a felmerülő  katasztrófahelyzetek elhárítása.

 

A Keszölcési Önkéntes Tűzoltószervezet munkájáról, mindennapjairól és a sikereiről faggattuk Szabó Marián önkéntes tűzoltót.

 

Úgy tudjuk, több területen is sikeresen szerepeltetek. Legyen szó versenyekről vagy a különböző veszélyhelyzetek leküzdéséről. Mi a titka a kiemelkedő helytállásotoknak?

 hirdetes_810x300  

 


Igen, ez így van. Hogy mi a titkunk? Igazság szerint semmi más, mint a csapattársakkal való jó együttműködés. Tűzoltóinkra jellemző a „csapatszellem”. Rendszeresen veszünk részt különböző gyakorlatozásokon, versenyeken, és a tűzoltás területén is sok éves tapasztalattal rendelkezünk.  Egyfajta védelmező fanatizmus és elkötelezettség is jellemzi a csapatunk minden tagját.

 

A megmérettetés kezdetére felkészült tűzoltók.

 

Gratulálunk a legutóbbi nagy sikeretekhez! Mint ismert, megnyertétek a Duna menti Tűzoltó Ligát.

 


Köszönjük! Ez valójában a Podunajská hasičská liga, ami 2017-ben kezdődött és egy többfordulós megmérettetés. Itt nem először bizonyultunk a legjobbnak. Nem volt egyszerű, mivel minden csapat kitett magáért és elismerést érdemel. Többek között rendszeresen részt veszünk a Nyugat-szlovákiai ligában is. Ezt is megnyertük már hat alkalommal.

 

Pillanatkép a versenyről. (Kép: Szabó Marián)

 

Miképpen kell elképzelni a csapat gyakorlatozását? Hogyan építitek fel?

 


Az edzéseket saját gyakorlópályánkon tartjuk, amelynek rendszeres karbantartására nagyon odafigyelünk. Hetente egyszer van közös gyakorlatunk. Télen pedig a speciális téli felkészülés segíti a kondíciónk megtartását.

 

Gyakorlataink legnagyobb és legfontosabb részét képezi a tűztámadás.

 

Pillanatkép az egyik tűzoltóversenyről.

 

Mi volt az idei legnagyobb katasztrófahelyzet, melynek elhárításában részt vettetek?


Sajnálatos módon egy súlyos autóbaleset volt, ahol részt vettünk a mentésben. Emellett kisebb tűzesetek oltásába is bekapcsolódtunk.

 

 

Mióta működik maga a keszölcési tűzoltó szervezet?


Szervezetünk nagy múltra tekint vissza, már 1888-tól létezik és működik. Nagy öröm számunkra, hogy elődeink elszántságát és elkötelezettségét megörököltük. Megtisztelő számunkra, hogy mint „fáklyavivők” tovább visszük. Célunk, hogy az ifjú tűzoltók kinevelésével továbbadjuk az újabb generációnak elődeink örökségét. Az életmentés, a tűzoltás és bármilyen katasztrófa megoldásában eddig is helyt álltunk és ezentúl is helyt fogunk állni.

 

Az aktív és sikeres működésünket köszönhetjük azoknak is,  akik elismerik a tevékeny munkánkat, és biztatnak minket.

 

A képen az interjúalany Szabó Marián látható.

 

Hány tagja van jelenleg a szervezetnek?


Jelenleg 60 aktív tagunk van.

 

A sikeres csapat. (Kép: Szabó Marián)

 

Hogyan álltok a fiatalokkal? Nehéz az „utánpótlást” megszólítani?


Mint már említettem, szeretnénk az elődeinktől kapott örökséget továbbadni a fiatal generációnak is.  Sajnos itt akadályokba ütközünk, mivel a mai fiatalokkal elkeserítően nehéz dolgunk van. Ebbéli erőfeszítéseink nem annyira gyümölcsözőek, mint szeretnénk. Bonyolult őket bevonni a tevékenységünkbe. Nem érzik a tűzoltás lényegét és egyéb feladatok, problémák elhárítását és megoldását. Többségük nem tartja ezt fontosnak. Főleg, hogy önkéntes módon történik. Hiába hangsúlyozzuk a tevékenységeink fontosságát, az ő életükben más tevékenységek  játszanak központi szerepet .

 

Az adrenalin nem hiányzik egy ilyen versenyről…

 

Mit üzentek mégis a fiataloknak, miért jó tűzoltónak lenni?

 

Tűzoltónak lenni különleges érdem. Igaz, hogy olykor embert próbáló időszakot élünk meg, viszont a szervezeten belüli baráti kapcsolatok lehetősége és ápolása részben kárpótol az erőfeszítéseinkért. Nem beszélve arról, hogy munkánk létfontosságú, mert segítünk a bajba jutottaknak.

 

Nem lehet szavakkal kifejezni, hogy milyen érzés, amikor más csapatokkal versenyünk. Az adrenalin érzése és az izgalom, amikor már az eredményhirdetést várjuk, szinte elmondhatatlan. És ha egy csapat jól szerepelt egy versenyen, az a jövőre nézve jobban motiválja a csapattársakat. De azt sem lehet szavakba foglalni, ha egy verseny még be sem fejeződött, de mi már várjuk a következőt, hogy bizonyíthassunk önmagunknak és a bennünket biztatóknak.

 

Mindez, higgyétek el fiatalok, hogy felemelő érzés!

 

Készülődés a keszölcési versenyre. (Fotó: Laky Erzsébet/Körkép.sk)

 

A közeljövőben készültök versenyekre?


Igen. Karácsonyi versenyen szoktunk részt venni, de ennek megvalósítása jelenleg kétséges a járványhelyzet alakulása miatt. Emellett részt szoktunk venni a Csehországban megrendezett versenyeken is.

 

A jól megérdemelt díjak.

 

A váratlan feladatokon kívül milyen munkát végeztek az utóbbi időben?


Ilyenkor végezzük a technika karbantartását. Ez nagy odafigyelést és gondoskodást igényel. Ezen időszakban gondozzuk a gyakorló pályát is. Amiben csak tudunk, szükség szerint segítünk az embereknek, és az önkormányzatnak.

 

Milyen  terveitek vannak a jövőt illetően?

 

A jövőt illetően szeretnénk az elkövetkező versenyeken ismét jól szerepelni, amire nagyon nagy hangsúlyt fektetünk és felkészülünk már most. De terveink között szerepel a régi, elavult felszerelés felújítása, valamint legfontosabb feladatunknak tartjuk a fiatalok ismételt megszólítását és toborzását. Célunk, hogy új, fiatal erőkkel frissítsük a szervezetünket, ezzel is fenntartsuk és tovább vigyük az elődeinktől kapott örökséget.

 

Köszönet a munkátokért és sok sikert kívánunk nektek.


Köszönjük szépen a lehetőséget. Segítsük egymást a bajban! Mi is minden jót és egészet kívánunk minden Kedves Olvasónak.

 

Laky Erzsébet

Képek, videó: Szabó Marián/archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.