Paszkál
  • HUF: 390.11
  • USD: 1.04
  • 13 °C
  • 21 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Szlovákia több százezer adagot rendelt meg az most engedélyezett új koronavírus-vakcinából

A jövő év első felében várható az első szállítmány

Nyitókép forrása: torstensimon képe a Pixabay -en.

 

Szlovákia 340 ezer adagot szerződött le a Novavax Nuvaxovid nevű vakcinájából, amelynek feltételes forgalomba hozatalát épp ma, december 20-án kezdeményezte az Európai Gyógyszerügynökség. A teljes szállítmány várhatóan 2022 első félévében érkezi meg Szlovákiába.

 

“Számos szakértő javasolja ezt az oltóanyagot harmadik vakcinaként, a fehérjealegység vakcinát az autoimmun-betegeknek is ajánlják”

 

közölte az egészségügyi minisztérium.

 

(A fehérjealegység oltóanyag nem mRNS-t vagy elölt vírust tartalmaz, hanem a vírusnak csak egy fehérje részét, jellemzően a szaporodásában kulcsszerepelt játszó tüskefehérjét; a technológia előnye, hogy jelentősen csökkenthető a mellékhatások előfordulásának esélye, ám az immunválasz is gyengébb lehet, mint a többi oltóanyag-típusnál. Ez a hátrányt gyakran úgynevezett adjuvánsok hozzáadásával küszöbölik ki, amik rásegítenek a szervezet immunválaszára. Ördögi kör, hogy az adjuvánsok megint csak növelik a mellékhatások előfordulásának esélyét. A Nuvaxovid kétfajta adjuvánst tartalmaz, 90 százalék feletti védettséggel kecsegtet az oltóanyag, a mellékhatások pedig a tesztek III. fázisában enyhének és gyorsan múlónak tűnnek – a szerk.)

 

Zöld utat kaphat az 5. koronavírus elleni vakcina az EU-ban

 

teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket