Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/David Zalubowski

 

A kereskedelmi légitársaságok több mint 4500 járatot voltak kénytelen törölni a karácsonyi hétvégén az Omikron-variáns terjedése miatti bizonytalanság, illetve korlátozások, valamint az alkalmazottak megfertőződése miatt. A FlightAware.com járatkövető portál adatai szerint a légitársaságok 2401 pénteki járatot töröltek, további 10 ezer járatnál pedig késések és fennakadások voltak.

 

Karácsony első napjára vonatkozóan világszerte 1779 járatot töröltek, és további 402 vasárnap esedékes járat sorsa pecsételődött meg. Az esetek egy jelentős részéért az alkalmazottak, pilóták, légutaskísérők megfertőződése felelős.

 

A koronavírus-fertőzések száma az elmúlt napokban számos országban ugrásszerűen megnőtt az Omikron-variáns miatt. Az Omikron fertőzőképességben még a Delta-variánson is túl tesz. A koronavírus eredeti változatánál, amely útjára indította a pandémiát, még harminc nap kellett a fertőzöttek számának megduplázódásához. A Delta esetén ez már csak 8-10 nap volt, az Omikron esetében pedig egészen elképesztő módon 2-3 nap is elég.

 

 hirdetes_810x300  

Mára az Egyesült Államokban az új esetek háromnegyedéért felelős, és vannak olyan államok, ahol már az összes eset 90 százalékát okozza. Nagy-Britanniában sem jobb a helyzet, ott ma minden huszadik londoni lakos fertőzött (5 %), és várhatóan egy hétbe sem telik, hogy az arány megduplázódjon.

 

A kutatások zöme jelenleg azt jósolja, hogy az Omikron-variáns enyhébb tüneteket okoz, és kisebb eséllyel okoz súlyos lefolyású, kórházi ápolást igénylő COVID-betegséget. A döntéshozók azonban minden európai országban óvatosan fogalmaznak. Ennek hátterében részben az áll, hogy mivel az Omikron rendkívül gyorsan terjed, ugyanúgy megtöltheti a kórházakat, mert adott idő alatt több embert képes megfertőzni.

 

reuters.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!