Nyitókép forrása: Salgótarján, 2021. december 26. Megkapja egy férfi a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagját a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. december 26-án. MTI/Komka Péter

 

A friss kutatás szerint a Pfizer emlékeztető, harmadik oltásának Omikronnal szembeni védelme a beadás után 10 héttel jelentősen csökken.

 

A New York Post által közölt tanulmány részletei szerint a tüneteket okozó Omikron-variáns-fertőzés esetén a Pfizer harmadik oltásának hatásossága 70 százalékról 45 százalékra csökken.

 

A kutatók azt is megnézték, hogy ha az első két alkalommal Pfizer oltóanyaggal beoltott személy Modernát kapnak emlékeztető vakcinaként, akkor legfeljebb kilenc hétig képesek megtartani a 70-75 százalékos védettséget az Omikron tünetekkel járó fertőzése ellen. Ez a megállapítás egyébként gyengébb lábakon áll, mert a Moderna esetében kevesebb embert vizsgáltak meg a tanulmány készítői.

 

 hirdetes_300x300  

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége, amely az adatokat közzétette, kiemelte, hogy az eredményeket érdemes fenntartásokkal fogadni, mert a „fertőzésnek leginkább kitett népességgel kapcsolatos adattorzulások miatt”.

 

Ugyanakkor a mostani megállapítások egybevágnak több korábbi becsléssel is.

 

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az Omikron-fertőzés súlyos lefolyásától vélhetően továbbra is nagy védelmet biztosítanak a vakcinák. A gond az, hogy ezt sem lehet teljesen készpénznek venni, mert még nem volt elég példa súlyos lefolyású omikronos esetre, hogy objektív következtetéseket vonhassanak le.

 

A briteknél  a harmadik oltás hatékonyságával kapcsolatban továbbra is fontolgatják a negyedik oltás szükségességét, egyelőre kivárnak a döntéssel, további információkat gyűjtve az Omikron hatásairól.

 

nypost.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.