Nyitókép forrása: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Január 1-től elkezdődik a PET-palackok és üdítősdobozok visszaváltása, ám elsősorban a rajtuk szereplő „Z – Zálohované” feliratot kell figyelni. Az sem mellékes, hogy csak a nem gyűrött, nem sérült, kupakkal rendelkező, 0,1 és 3 literes nagyság közötti, egyszer használatos palackok válthatók vissza.

 

Az Aktuality.sk témában megjelent terjedelmes írása szerint a tavalyi palackok és dobozok még nem válthatók vissza, az új, jelzéssel ellátott visszaváltható palackok január 1-jétől kerülnek ki a polcokra. Ezért kell fokozottan figyelni a Z – Zálohované feliratot. A leadott palackokért és dobozokért 15 eurócent jár a vásárlónak, ami helyben levásárolható, de készpénzben át is vehető.

 

A hatályos szabályok szerint minden, 300 négyzetméternél nagyobb üzletegységben kötelezően lennie kell legalább egy visszaváltó automatának, az ennél kisebb boltoknak nem kötelező, de igényelhették a programban való részvételt. Az automatákon kívül a kisebb átvevőhelyeken a kasszánál, kézi szkennerrel azonosítják és váltják vissza a palackokat. Az üzletek teljes listája egyelőre nem ismert, a minisztérium csak később fogja közzétenni.

 

 hirdetes_810x300  

A PET-palackok vagy üdítősdobozok – amennyiben rajtuk van a Z jelzés – bármelyik átvevőhelyen leadhatók, tehát nem csak ott, ahol eredetileg vásároltuk őket.

 

Bár nyilván nem lesz rajtuk a szükséges jel, azért érdemes kitérni arra is, milyen palackok és fémdobozok nem válthatóak vissza. Nem lehet visszaváltani a tejes vagy tejterméket, szirupokat, 15 százaléknál nagyobb alkoholtartalmú italokat, olajat vagy ecetet tartalmazó dobozokat és palackokat. Ugyanígy nem lehet például konzervdobozokat visszaváltani.

 

Vége a műanyagok korszakának, elindult a PET palackok visszaváltása – Íme, a részletek

 

A rendelkezés célja, hogy a Szlovákiában évente eladásra kerülő több mint egymilliárd palack és doboz 90 százalékát újra lehessen hasznosítani. Ennek az irdatlan mennyiségnek igen jelentős része ugyanis a hulladéktelepeken köt ki.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.