Vilmos
  • HUF: 401.37
  • USD: 1.06
  • 20 °C
  • 35 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Január 1-jétől indul a PET-palackok és üdítősdobozok visszaváltása. Mire kell figyelni?

A visszaváltható palackok csak az új évtől kerülnek ki a polcokra

Nyitókép forrása: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Január 1-től elkezdődik a PET-palackok és üdítősdobozok visszaváltása, ám elsősorban a rajtuk szereplő “Z – Zálohované” feliratot kell figyelni. Az sem mellékes, hogy csak a nem gyűrött, nem sérült, kupakkal rendelkező, 0,1 és 3 literes nagyság közötti, egyszer használatos palackok válthatók vissza.

 

Az Aktuality.sk témában megjelent terjedelmes írása szerint a tavalyi palackok és dobozok még nem válthatók vissza, az új, jelzéssel ellátott visszaváltható palackok január 1-jétől kerülnek ki a polcokra. Ezért kell fokozottan figyelni a Z – Zálohované feliratot. A leadott palackokért és dobozokért 15 eurócent jár a vásárlónak, ami helyben levásárolható, de készpénzben át is vehető.

 

A hatályos szabályok szerint minden, 300 négyzetméternél nagyobb üzletegységben kötelezően lennie kell legalább egy visszaváltó automatának, az ennél kisebb boltoknak nem kötelező, de igényelhették a programban való részvételt. Az automatákon kívül a kisebb átvevőhelyeken a kasszánál, kézi szkennerrel azonosítják és váltják vissza a palackokat. Az üzletek teljes listája egyelőre nem ismert, a minisztérium csak később fogja közzétenni.

 

A PET-palackok vagy üdítősdobozok – amennyiben rajtuk van a Z jelzés – bármelyik átvevőhelyen leadhatók, tehát nem csak ott, ahol eredetileg vásároltuk őket.

 

Bár nyilván nem lesz rajtuk a szükséges jel, azért érdemes kitérni arra is, milyen palackok és fémdobozok nem válthatóak vissza. Nem lehet visszaváltani a tejes vagy tejterméket, szirupokat, 15 százaléknál nagyobb alkoholtartalmú italokat, olajat vagy ecetet tartalmazó dobozokat és palackokat. Ugyanígy nem lehet például konzervdobozokat visszaváltani.

 

Vége a műanyagok korszakának, elindult a PET palackok visszaváltása – Íme, a részletek

 

A rendelkezés célja, hogy a Szlovákiában évente eladásra kerülő több mint egymilliárd palack és doboz 90 százalékát újra lehessen hasznosítani. Ennek az irdatlan mennyiségnek igen jelentős része ugyanis a hulladéktelepeken köt ki.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Riko
2022. jan. 02. 18:50

Német országban minden dobozt vissza vesznek 0.25 centért itt meg szaroznak meglátszik nyomorék magyarországon vagyunk h halna meg mind ameik a parlamentben ül!!!!!

Dudok Andrásné
2022. jan. 02. 19:47

Bizony sok üveget visszavinnénk,de már a kukákat sem üritik!!Már 25éve Németországba is visszavittük,a pénztárnál leadtuk, odaadtuk a kis érméket csereként, v visszaadták az érme árát.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket