Nyitókép: AP Photo/Petr David Josek

 

A koronavírus itt marad velünk, és az influenzához hasonlóan minden évben immunizációval kell védekeznünk ellene – jelentette ki a CNN Prina News televízióban Blanka Říhová immunológus a Cseh Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Intézetétől.

 

Az immunológussal Martin Balík, a prágai Általános Egyetemi Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának főorvosa is egyetért, aki úgy véli, hogy a covid az influenzához hasonlóan minden ősszel és télen vissza fog térni különböző variánsok formájában.

 

 hirdetes_810x300  

Balík szerint a koronavírust hamarosan klasszikus légzőszervi betegségként fogják számon tartani.

 

„Minden erre utal. A covid hasonlóképpen fog itt repkedni, mint ősszel és télen az influenza“

 

– vélekedik a főorvos.

 

Hana Roháčová, a bulovkai Egyetemi Kórház Fertőző Betegségek Klinikájának főorvosa a CNN Prima Newsnak szintén arról beszélt, hogy a Covid-19 betegséget hamarosan a „gyakori fertőző betegségek“ portfóliójába fogják sorolni.

 

Hana Zelená virológus szintén egyetértett vele, mondván a koronavírus úgy kezd viselkedni, mint egy szezonális betegség.

 

„Feltételezésem szerint a téli időszak elmúlásával a számok is csökkenni fognak. De az is előfordulhat, hogy az ősz eljövetelével a koronavírus ismét nagyobb mértékben fog visszatérni“

 

– figyelmeztetett.

 

Zelená azt is hozzátette, hogy a vírus tovább fog mutálódni, és új variánsok fognak feltűnni, de a népesség immunitása minden hullámmal javulni és tökéletesedni fog. Véleménye szerint a vírus nem fog eltűnni, de a lakosságra gyakorolt veszélyessége csökkenni fog.

 

Roman Prymula epidemiológus hasonlóképpen látja a helyzetet, azonban felhívta a figyelmet arra, hogy Csehországot az elkövetkezendő hetekben az omikron okozta járvány fogja fenyegeti, melynek következtében naponta 30–50 ezer új fertőzöttet is regisztrálhatnak. A volt egészségügyi miniszter bízik abban, hogy megéljük azt az időt is, amikor a covidot normális légúti betegségként fogjuk számon tartani. Szerinte ehhez az omikron is hozzásegíthet, mert annak ellenére, hogy fertőzőbb, nem okoz súlyos megbetegedést és sokkal kevesebben halnak meg miatta.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.