Nyitókép: Daniel Bockwoldt/dpa via AP

 

A szlovákiai polgárok mintegy 37%-a gondolja úgy, hogy a koronavírus elleni oltásnak önkéntes alapon kellene működnie további feltételek nélkül. A felmérésben részt vevő válaszadók több mint 27%-a pénzbírság terhe mellett a kötelező oltással is egyetért – derült ki a Nielsen Admosphere ügynökség SITA-nak készített felméréséből. A felmérés 2021. december 20-a és 21-e között zajlott 506 adatközlő részvételével.

 

Az önkéntes alapú oltást inkább a nők támogatják

 

 hirdetes_810x300  

Az önkéntes oltást inkább a nők, mintsem a férfiak támogatják, a legtöbben pedig a 35 és 44 év közöttiek korosztályában (40,7%). Azzal a kijelentéssel, miszerint az oltásnak önkéntesnek kell lennie bármilyen további feltételek nélkül, legkevésbé a 45 és 54 év közöttiek értettek egyet (28,9%).

 

Ezzel a nézettel elsősorban a középiskolai végzettségű (érettségivel és anélkül) személyek értenek egyet. Az önkéntes alapú oltásnak sokkal nagyobb támogatottsága van a falvakban (43,3%), mint a nagyvárosokban (19,2%). Az önkéntes alapú oltással kapcsolatos nézetet legtöbben Nyugat-Szlovákiában (40,1%) támogatták, míg legkevesebben Közép-Szlovákiában (28%).

 

A kötelező oltást főként a nagyvárosok lakói preferálják

 

A kötelező oltást inkább a férfiak, mintsem a nők tartják helyesnek, közülük is elsősorban a főiskolai végzettségűek. Ezt a típusú oltást főként a 45 és 54 év közöttiek (39%) üdvözölnék. A kötelező oltás kérdésével legkevésbé a 35 és 44 év közöttiek (19,8%) tudnak azonosulni.

 

A kötelező oltást elsődlegesen a nagyvárosokban (33,5%), valamint a kisebb és közepes városokban (29,5%) lakó szlovákiai polgárok támogatják. A falusiaknak csupán a 23,2%-a ért egyet a kötelező oltás kérdésével. Ami az egyes országrészeket illeti, a kötelező oltás a legnagyobb támogatottságnak Közép-Szlovákiában (31,5%) örvend, utána következik a keleti régió (27,8%), valamint Nyugat-Szlovákia (24,7%).

 

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadóknak több mint a 17%-a nem ért egyet a kötelező oltással, viszont az oltottak előnyben részesítésével már igen. A megkérdezettek további 8%-a szintén nem ért egyet a kötelező oltással és azzal sem, hogy az oltottak bármiféle előnyt élvezzenek. A válaszadók több mint 9%-a teljes mértékben ellenzi a koronavírus elleni oltást, kevesebb mint a 2%-uk pedig nem tudott nyilatkozni a kérdésben.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.