Nyitókép forrása: illusztráció/SITA/AP Photo/Olivia Zhang

 

Érdekes összehasonlítást tett közzé az INESS gazdaságpolitikai intézet. A bérekhez, energiapolitikához és már vitás kérdésekhez többnyire liberális oldalról közelítő agytröszt egyik Facebook-bejegyzésében arról értekezik, hogy a külföldi export okozza azt, hogy Szlovákia nagyobb károsanyagkibocsátási lábnyommal rendelkezik, mint amivel rendelkezhetne, ha csak saját áramtermelésére támaszkodna. Az érvelés sántít, a következtetésnek az a része azonban igaz, hogy Szlovákiának valóban lenne mozgástere csökkenteni károsanyag kibocsátását.

 

Az INESS két adatot tett egymás mellé. Az egyik oldalon a szlovákiai energiatermelésének karbonkibocsátása látható, a másik oldalon a fogyasztásba kerülő áram karbonkibocsátása. A kettő forrásait tekintve nem ugyanaz, Szlovákia által termelt áram előállítása valamivel kevesebb széndioxid-kibocsátással jár, összehasonlítva a többi környező országgal.

 

De mivel Lengyelországból is érkezik áram Szlovákiába, ami jóval magasabb emissziós háttérrel rendelkezik, Szlovákia pedig saját alacsony kibocsátású áramát kisrészt Csehországba és Magyarországra exportálja, ezért a végleges szlovákiai fogyasztás karbonlábnyoma nagyobb, mint lehetne. A kérdés az, hogy mennyivel.

 

 hirdetes_300x300  

Az INESS ugyanis a https://app.electricitymap.org/zone/SK online alkalmazáson keresztül figyelte meg, és az általa közzétett két adat egy január 3. délelőtti pillanatkép. Ebből nyilván nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, bár a különbség egyértelműen látványos: 271 gramm CO2 kilowattóránkénti emisszió a fogyasztásnál valóban jóval nagyobb, mint 158 gramm CO2 a termelési oldalon. Ez a 113 grammos különbség azonban csak egy pillanatkép.

 

 

Nem mind arany…

 

Az már csak hab a tortán, hogy az egyre elfogultabb bejegyzéseket közzétevő (újabban a kormány családtámogatási javaslatát bírálja teljes gőzzel) INESS szerint az erősen gyanús számokból az következik, hogy a tisztább energiáért elég megállítani az exportot, és csak belföldre termelni – bár akkor nem értjük, miért nem kritizálják a mohi atomerőmű bővítését, amely tényleg kizárólag export céljából valósul meg… Ugyanakkor az áramkereskedelem irányát nem lehet teljesen leállítani, egyrészt az EU miatt, másrészt azért, mert az ellátási biztonság kiépítése céljából határon átnyúló hálózatfejleszések is történtek az elmúlt években.

 

Az INESS példája ráadásul enyhén szólva is elnagyolt. Alább mi is kirepróztunk egy január 11-i, délelőtt 11-órai pillanatot, és a különbség szemlátomást kisebb: 197 gramm a termelési, 214 gramm a fogyasztási oldalon, ami már csak 17 gramm.

 

 

Tehát az online applikáció nem egészen arra lett kitalálva, amire az INESS használni szerette volna. A szándék nem rossz, a kontextus is rendben van, a következtetés sem teljesen hibás, de a példa elképesztően aránytalan. Hogy valahol rátaláljunk a reális viszonyszámokra, felkerestük az elektromosáram értékesítését koordináló szlovák részvénytársaság, az OKTE honlapját, és megnéztük Szlovákia 2020-as energetikai mixét (a 2021-esre tavaszig várni kell).

 

Eszerint tavalyelőtt Szlovákiában megtermelt áram 22,25 százaléka volt megújuló, 22,57 százaléka fosszilis, 55,17 százaléka pedig nukleáris. Az atomerőművek széndioxid-kibocsátása egyébként viszonylag alacsony, de van nukleáris hulladék is, ez nyilván nem dolgozható bele a karbonkibocsátásba, így a termelési oldalon 155,48 grammos kilowattóránkénti emissziót találunk.

 

Az OKTE szerint az országban értékesített áram kibocsátási lábnyoma 177,87 gramm, a különbség tehát tavalyelőtt nagyjából 22,4 gramm széndioxid volt az értékesítés terhére, ami még mindig messze esik az INESS meredek példájától.

 

A teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy a nukleáris hulladékra is létezik statisztika. Eszerint Szlovákiában a termelt áram egy kilowattórája 1,93 milligramm nukleáris hulladék keletkezésével jár. Mivel a külföldről behozott és értékesített áram többnyi fosszilis, nincs radioaktív „lábnyoma” ezért ott ez az érték alacsonyabb: 1,77 milligramm kilowattóránként.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!