Nyitókép forrása: Photo by Martin Sanchez on Unsplash  

 

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a Markíza televízió Na telo plus című politikai műsorban arról beszélt, hogy a készülő új COVID-automata elsősorban a kórházak telítettségétől teszi majd függővé a járványkezelést. Némi optimizmussal azt is megemlítette, hogy a rendelkezésre álló információk szerint az Omikron-variáns átlagosan hat napi kórházi kezelést igényel a súlyos esetekben, míg a Deltánál ez 9-10 nap volt. Ugyanakkor vannak igen aggasztó körülmények, ami újabb embert próbáló első negyedévre számíthatunk. A nyugati példák azt sugallják, nincs okunk abban reménykedni, hogy az Omikron nem kéri meg a maga emberéletekben mért árát.

 

Az Omikron-variáns kapcsán sok döntéshozó és néhány kutató is igen bizakodóan azt nyilatkozta, hogy kevesebb súlyos lefolyású fertőzést okoz, ezért nem telítődnek majd a kórházak. Kezd bebizonyosodni, hogy tévedtek.

 

Az Omikron azonosításának hetében több járványszakértő is felhívta a figyelmet arra, hogy minden jel szerint egy elképesztően gyorsan terjedő mutációról van szó. A dél-afrikai tanulmányok azonban igen optimistán arról értekeztek, hogy kevesebb a súlyos eset, a politikai nyilatkozatok pedig kapva a jó híreken az egész világra ráhúzták a dél-afrikai példát.

 

 hirdetes_810x300  

Azonban tévedtek. Egyrészt, a dél-afrikai körülmények messzemenően mások, mint például Európában, vagy Észak-Amerikában. Dél-Afrikában az átlagéletkor 27 év, Európában 40, tehát az előbbiben jóval szűkebb a veszélyeztetett idős korosztály létszáma. Az sem mellékes, hogy a lakosság jelentős része már átesett a koronavíruson – az oltottsági szint 27,2 százalékos.

 

Arányok versus abszolút számok

 

A másik hiba az arányok és az abszolút számok közötti különbségtétel volt. Lehet, hogy az Omikron arányaiban kevesebb embert küld kórházba, mint a Delta, de jóval több embert fertőz meg.

 

Egy egyszerű példa: Ha a Delta 1000 emberből 2-t juttat kórházba egy adott időben, míg az Omikron 1000-ből csak egyet, akkor arányaiban jól állunk. Ugyanakkor, míg a Delta 5000 embert fertőzött meg egy adott idő alatt, és ebből 10-et juttatott kórházba, az Omikron megfertőzhet 20 ezret, és így 20-at juttat kórházba. Abszolút számokban kétszer rosszabb lesz a helyzetünk, mert a vírus veszélyessége felére csökkent ugyan, de agresszivitása megnégyszereződött.

 

Erre az összefüggésre nagyon sokan felhívták már a figyelmet. Nyilván a politika csak kényszerűségből vállalja fel az elmúlt két év viharai után a rossz híreket.

 

Amerikában ennek már statisztikai bizonyítékai is vannak. Január 10-én soha nem látott csúcsra emelkedett a napi új fertőzések száma: 1,35 millió koronavírusos személyt azonosítottak, amit lehet az állami adatszolgáltatások csúszásával magyarázni, ám a hétnapos átlag így is 700 ezer felett jár, ami brutális szám a korábbiakhoz képest.

 

A tényleg aggasztó adat, hogy a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma is új csúcsot ért el, két hét alatt megduplázódva 136 604 főre.

 

A The New York Times egy korábban megjelent cikke a bostoni, chicagói és New York-i adatokat vetette össze. A járványgörbéket és a halálozási görbéket egymásra tolták (a kettő között átlagban 21 napos eltérés van). Eredményül tökéletes illeszkedést kaptak, vagyis ugyanolyan meredek felívelést mutatnak az Omkron hullámban már benne lévő amerikai nagyvárosok, mint amit a korábbi járványhullámokkor láthattunk.

 

Arról nem is beszélve, hogy az egészségügyi ellátórendszer mindegyik városban újabb terhelési rekordot kénytelen kiállni már bő egy hete.

 

 

Szlovákiában is igen óvatosan kell bánni a csepegtetett jó hírekkel. A kórházak hosszú hónapok óta durva nyomás alatt állnak, a kórházban ápoltak száma 2053, így egy elég leharcolt egészségügyet kaphat oldalba az Omikron.

 

Bizonyosság nincs, legfeljebb különböző forgatókönyvek vannak. Az mindenesetre beszédes, hogy az Egészségügyi Minisztérium a „tábori betegellátás” mintájára rendkívüli egészségügyi ellátásra készít tervet, hogy megkímélje a rendes (a szlovák nyelvben „fehér”-ként emlegetett) egészségügy működését. Már amennyire ez lehetséges. Orvosokból és nővérekből ugyanis az elmúlt két évben sem lett több. A járvány normalizálódásáról szóló reményeket mindennek ellenére korai temetni. Végtére is, hajnal előtt a legnagyobb a sötétség…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.