Új oktatási módszertan jön? A minisztérium négy éven belül minden iskolában kötelezően bevezetné - Körkép.sk
Árpád
  • HUF: 379.63
  • USD: 1.09
  • 10 °C
  • 16 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Új oktatási módszertan jön? A minisztérium négy éven belül minden iskolában kötelezően bevezetné

A sokszor emlegetett kritikai gondolkodás és a gyakorlati példák kapnák a főszerepet. Legalábbis papíron...

Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Az állami oktatási program változások előtt áll. Néhány iskola  már jövő szeptemberben, országos szinten pedig 2026 szeptemberében térnek át az új módszertanra az iskolák. A reform a tanárok képességeire alapoz.

 

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter csütörtökön mutatta be az új oktatási rendszerről szóló tervet. Eszerint néhány iskola már 2023 szeptemberétől részévé válik a programnak, a többi oktatási intézménynek legkésőbb 2026 szeptemberéig van ideje felzárkózni.

 

“Tudjuk, hogy a diákok sok információt tanulnak meg, de nem tudják őket használni”

 

SJE Nyílt nap

magyarázta Grühling, hozzátéve, a tanárok és iskolaigazgatók, és főleg, a szülők elégedetlenségére és javaslataira reagált a reformmal. Elmondása szerint a részleteket nyilvános felhívás keretében szakértői csoport dolgozta ki az oktatási tárca vezetésével. Több mint 300-an dolgoznak a reformon.

 

“Jelen pillanatban egyelőre semmilyen változást nem várunk a tanároktól”

 

fogalmazott Miroslava Hapalová, az Állami Pedagógiai Intézet igazgatója. Szerinte a cél az, hogy a diákoknak ne kelljen magolni, helyette a tanárok vezessék rá őket a kritikus gondolkodásra. Gröhling szerint ez egy alulról érkező követelmény, és valódi alulról érkező változás.

 

Tanármentorok

 

Az iskoláknak és tanároknak mentorok segítik majd az átállást. Az infrastruktúra kiépítése céljából mentorközpontokat hoznak létre szerte az országban. Az elsők idén szeptemberre nyílnak meg, több mint négyszáz mentor áll majd munkába 40 központban országszerte.

 

A gyakorlatban ezt az jelenti, hogy egyes járásoknak közös központja lesz. A magyarlakta régiók közül ilyen lesz Érsekújvár és Vágsellye, valamint Romaszombat és Nagyrőce. Mindkét párosban 14-14 mentor teljesít majd “szolgálatot”.

 

A mostani iskolai évben két mentorközpont már megkezdte működését (Rozsnyón és Túrócszentmártonban), jövőre további  16 új központ nyílik meg, a 2023/24-es oktatási évben újabb 16, egy évre rá pedig a maradék nyolc.

 

A hálózatot 2025-ig a Szlovák Újjáépítési és Fenntarthatósági Tervből finanszíroznák.

 

Újfajta osztályzási módszertan?

 

Gröhling tervének egyik része szerint több kapcsolat lesz az egyes tantárgyak között, és nagyobb hangsúlyt kapnak a gyakorlati példák. A tanulmányok és felmérések ugyanis azt mutatják, hogy a szlovákiai diákok számára problémát jelent a tudásorientáció és a sok tanult információ szélesebb összefüggésben való megértése.

 

A tervek szerint a gyerekek interaktív eszközök (tabletek, számítógépek, mobilok) segítségével is tanulnak majd.

 

Az oktatási tárca szeretné közvetlenül megszólítani a tanárok azzal a kérdéssel, hogy mire van szükségük a tanításhoz. A tervet előkészítő csapat szerint ugyanis a legnehezebb a tanárok gondolkodásának átállítása lesz. Elvileg erre találták ki a mentorprogramot.

 

Példaként a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szlovákiai diákok a földrajz, a történelemóra és a társadalomismereti óra keretében is tanulnak a demokráciáról, de nem kapcsolják össze a szerzett ismereteket, és ezért gyakran nem ismerik fel, miért hasznos az adott témában kapott tudás. Többek között ezen is változtatnának a reformmal.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket