Nyitókép forrása: bbc.com

 

A brit kémelhárítás, az MI5 nagyon ritkán alkalmazott figyelmeztetést adott ki amiatt, hogy egy állítólagos kínai ügynök sikerrel szivárgott be a brit parlamentbe, hogy beavatkozzon az Egyesült Királyság politikájába.

 

A biztonsági szolgálat által kiadott hivatalos riasztás szerint a Christine Ching Kui Lee kapcsolatokat épített ki összekötőként a Kínai Kommunista Párt (KKP) és a jelenlegi és potenciális jövőbeli parlamenti képviselők között.

 

A kiválasztott politikusoknak vagy pártjuknak aztán kínai vagy hongkongi állampolgárok nevében pénzt adományozott.

 

 hirdetes_810x300  

Az MI5 jelentése szerint „mélyreható vizsgálat” alapján derítették fel az ügyet. A Lee által pénzelt egyik képviselő a munkáspárti (baloldali) Barry Gardiner volt, aki 2014 és 2020 között összesen 420 ezer fontot (503 ezer euró) kapott. Gardiner azt állítja, hogy minden alkalommal értesítette a titkosszolgálatokat a tranzakciókról. Ugyanakkor Lee fia parlamenti asszisztensként dolgozott Gardiner mellett.

 

A liberális demokraták vezetője, Sor Ed Davey is kapott egy kevésbé feltűnő összeget, 5000 fontot Leetől akkor, amikor még energiaügyi miniszterként ténykedett.

 

A brit titkosszolgálat szerint nem kémkedésről (államtitkok ellopásáról), hanem rejtett befolyásszerzésről van szó.

 

Lee azt állítja, hogy az Egyesült Államokban élő kínaiak érdekképviseletét akarta szolgálni, az MI5 szerint azonban szorosan együttműködött az Kínai Kommunista Párttal, és ezt a tevékenységet kínai és hongkongi személyek finanszírozásán keresztül pénzelték.

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!