Nyitókép forrása: SITA/NICT via AP

 

Szlovákiában is érezni lehetett a 17 ezer kilométerre fekvő, Hunga Tonga nevű tenger alatti vulkán kitörésének lökéshullámát, amely szombat este 19:15-kor észak felől érkezett meg hozzánk.

 

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet közlése szerint az első lökéshullám több mint két órára „összezavarta” a meteorológiai állomások légnyomásmérő eszközeit. Több mint 14 óráig tartott, amíg a kitörés helyszínétől Szlovákiába érjen a lökéshullám.

 

A második lökéshullám vasárnapra virradóra, hajnali 2 órakor érkezett meg, ezúttal déli irányból.

 

 hirdetes_300x300  

 

A robbanás hanghullámai ide már nem értek el, de a Tonga szigetországától 10 ezer kilométerre lévő Alaszkában is lehetett hallani a robbanást. Az erupció cunamikat indított el, amelyek érintették Japán és az Egyesült Államok partvidékét.

 

A tengeralatti Hunga Tonga vulkán 65 kilométerre található északra Tonga fővárosától Nuku’alofától.

 

Az amerikai USGS geológiai intézet szerint az erupció olyan erejű volt, mint egy felszíni, 5,8 erősségű földrengés.

 

A Tongát érő károk nem ismertek pontosan, mert a kommunikációs állomások működésében zavar keletkezett. A szigetet 1,2 méteres cunami érte el, a lakosság magasabban fekvő területekre menekült a partvidékről.

 

Az új-zélandi Marco Brenna geológus szerint a kitörés viszonylag enyhe volt, nem szerinte nem lehet kizárni, hogy jóval keményebb erupcióra is sor kerülhet a közeljövőben.

 

Japánban szintén 1,2 méteres cunamikat mértek, Új-Zélandon az északi partvidékről 120 embert telepítettek ki, a népszerű Sydney-i Bondi strandot pedig szintén evakuálták.

 

 

Forrás: Facebook.com/SHMÚ

 

 

SITA/NICT via AP

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.