Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A parlament kedden mégsem fogja tárgyalni az amerikai-szlovák kétoldalú védelmi megállapodás szerződését (DCA) és a vele kapcsolatos esetleges népszavazás javaslatát. Az erre a célra összehívott rendkívüli ülés programját a képviselők nem szavazták – ezzel a kormánypárti képviselők nem támogatták az ellenzéki kezdeményezést, így parlamenti vita sem lesz az ügyben. A kormány által már múlt héten elfogadott szerződésről a parlament rendes ülés keretében februárban fog szavazni.

 

A mai rendkívüli ülést a SMER kezdeményezte, és egyetlen programpontja volt: népszavazást kiírni a DCA-szerződés kapcsán.

 

Fico a sikertelen próbálkozás után természetesen arról beszélt a sajtónak, hogy ez a népszavazás intézményének megcsúfolása volt, és elismételte, hogy a szerződést már nem lehet megváltoztatni, és hogy a szerződés célja „amerikai katonai bázis létrehozása Szlovákiában”. (Mindenesetre, ez a „célja” kifejezés elég mesterkélt, a dokumentum ugyanis ilyet nem tartalmaz…).

 

 hirdetes_300x300  

A HLAS, amely szintén nem hajlandó támogatni a DCA szerződést ugyanazt mondta el, amit a smeres kormányok idején az akkori ellenzéki képviselők is mondtak a baloldali kormány által elgáncsolt ülések kapcsán: a kormány fél a vitától.

 

A szerződést a kormány már elfogadta, a parlament várhatóan februárban tárgyalja, ám végül még az államfőnek is ratifikálnia kell.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!