Botond, Mózes
  • HUF: 385.63
  • USD: 1.04
  • 16 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Krajniak szerint ezért mérhetetlenül igazságtalan a nyugdíjrendszer az anyákkal szemben

A miniszter egy gyermekeket vállaló és egy gyermektelen nő példáján keresztül mutatja be a szülői bónusz lényegét.

Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Érdekes írás jelent meg Denník Štandard hasábjain Milan Krajniak (Sme rodina) tollából a lap Hyde park nevű rovatában, ahol a politikusoknak, közszereplőknek adnak publikációs lehetőséget. A szóban forgó írás azért érdekes, mert a liberálisok által erősen támadott szülői bónusz bevezetéséről szól, a téma pedig általánosságban is rávilágít arra a problémára, hogy Szlovákiában elmaradott a családtámogatási rendszer, mi több, bizonyos esetekben a szociális rendszer egyenesen diszkriminálja a családosokat.

 

“Képzeljék el, hogy adott két örök barátnő, Danka és Janka. Egész életükben ugyanannál a cégnél dolgoznak könyvelőként. Danka férjhez ment, két gyermeke van. Janka szintén férjhez ment, de nem vállalt gyermeket. Mindketten 2023-ban mennek nyugdíjba. A jelenlegi szabályozás mellett a gyermektelen Janka 712 eurós nyugdíjat kap. Danka, aki felnevelt két gyermeket, havi 80 euróval kisebb járadékra számíthat, évente tehát 960 euróval kap kevesebbet, mint Janka. Miért van ez így?”

 

kezdi felvázolni a példát Krajniak, majd kijelenti, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer diszkriminálja a gyerekeket nevelő anyákat a gyermeket nem vállaló nőkkel szemben.

 

“Egy egygyermekes anya újnyugdíjasként 2023-ban havi 47 euróval, tehát évi 564 euróval kap kevesebbet, egy kétgyermekes anya havi 80, tehát évi 960 euróval, egy háromgyermekes anya havi 184, tehát évi 2208 euróval, egy négygyermekes anya havi 246, tehát évi 2952 euróval kap kevesebbet egy ugyanakkor nyugdíjba vonuló gyermeket nem vállaló nővel összehasonlítva”

 

Krajniak szerint ennek oka, hogy Szlovákiában hat hónappal a gyermek születése után még mindig harmadával kisebb bért kap, mint gyermektelen női társa. Állítása szerint ez nem csak azért van így, mert jó ideőre kiesett a munkapiacról, hanem azért, mert egy családos embernek a munkahely stabilitása vagy a családi körülményekhez igazodása felértékelődik a fizetés nagyságához képest.

 

“Egy anya hajlandó alacsonyabb bérért munkát vállalni, ahogy naponta 16:30-kor elmehessen gyerekeiért a bölcsődébe, óvodába, napközibe, szakkörbe, és még legyen ideje vacsorát főzni a családnak, segíteni a házi feladatban”

 

fogalmazott a miniszter.

 

Mint írta, a legnagyobb ellentmondása a mai nyugdíjrendszernek, hogy mindkét hölgy nyugdíját a gyermeket vállaló anya gyermekei fizetik járulékaikból. Az még rendben volna, hogy a gyermekek a munkaerőpiacra belépve a gyermektelen idősek nyugdíjához is hozzájárulnak. Az azonban nem túl szolidáris, hogy saját szüleiknek kevesebb pénz jut járulékaikból, mint azoknak, akik nem vállaltak gyermeket. 

 

A miniszter szerint ezt az igazságtalanságot akarják ellensúlyozni a szülői bónusz bevezetésével. 2023. január 1-jétől minden szlovákiai munkavállalónak joga lesz járulékainak egy részével közvetlenül saját szüleit támogatni – állítólag anélkül, hogy ez többlet járulék- vagy adóterhet jelentene számukra.

 

Vita Krajnaiak cikke szerint már csak arról megy, hogy mekkora legyen az az összeg, amivel a szülők nyugdíjösszege támogatható lenne. A miniszter saját javaslata az, hogy a gyerek nyugdíjaskorú anyja járadékához saját bruttó bérénének 2,5 százalékával járulhasson hozzá. Ez bruttó 1000 eurós fizetés mellett 25 euró lenne havonta. Két vagy több gyermek esetén az arány maradna, az összegek egyszerűen összeadódnának.

 

A javaslat fő ellenzői az ilyenkor szokásos, elvileg bármire ráhúzható ellenérvet használják: az államháztartás hosszútávú fenntarthatóságára hivatkoznak. Krajniak állítása épp az ellenkezője igaz, a közfinanszírozás fenntarthatóságához a GDP 2,4 százalékával járulna hozzá.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket