Nyitókép forrása: Photo by Fusion Medical Animation on Unsplash  

 

Az Omikron mutáció jelenleg elsősorban Dániában terjedő BA.2 nevű alvariánsa akár másfélszer fertőzőbb lehet, mint az egyébként is rendkívüli terjedési sebességéről hírhedté váló, a világot 98 százalékban már uraló Omikron-variáns eredeti (BA.1) típusa. Erről Magnus Heunicke, dán egészségügyi miniszter beszélt szerdán.

 

„Nincs bizonyíték arra, hogy a BA.2 változat több betegséget okozna, de fertőzőbbnek kell lennie”

 

fogalmazott a miniszter.

 

 hirdetes_300x300  

 

Az Omikron BA.1-es változata a világon előforduló esetek 98 százalékát teszi ki, Dániában azonban a BA.2-nek mégis sikerült kiszorítania január közepére.

 

A brit Egészségbiztonsági Ügynöksége a fokozottan figyelt variánsok listájára is felvette a BA.2 változatot, potenciális „növekedési előnye” miatt.

 

Az előzetes számítások szerint a dán alvariáns másfélszer gyorsabban terjed, mint az Omikron általunk megismert első változata – közölte a Statens Serum Institute. Egyelőre a két mutáció között nem mutatkozik különbség a kórházi kezelést igénylő megbetegedések arányát illetően.

 

„Van néhány arra utaló jel, hogy fertőzőbb, különösen a beoltatlanoknál, de nagyobb mértékben képes lehet megfertőzni a beoltottakat is”

 

közölte az SSI műveleti igazgatója, Tyra Grove Krause.

 

Mindez azt jelenti, hogy a járvány tetőzése Dániában februárra is átnyúlik majd.

 

BA.2-es eseteket regisztráltak már Nagy-Britanniában, Svédországban és Norvégiában is, de jóval kisebb mértékben.

 

Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.