Nyitókép forrása: Photo by CDC on Unsplash  

 

Miközben jelenleg a világ az Omikron-variánssal és annak BA.2 mutációjával küzd, a Kínai Tudományos Akadémia és a Vuhani Egyetem egy új, még veszélyesebb koronavírus-törzset fedeztek fel dél-afrikai denevérekben.

 

Hogy ne legyen teljes a fogalmi zűrzavar, le kell szögeznünk, hogy a koronavírusok egy elég népes család, és nem csak a most pandémiát okozó SARS-CoV-2 tartozik hozzá, hanem más agresszívabb, vagy kevésbé agresszívabb vírusok is, amelyek például a normális nátháért is felelnek. Persze, jelenleg az általánosságban a sajtóban is a koronavírus kifejezést alkalmazzák a világjárvány kapcsán – ami némileg pontatlan, tekintve, hogy a SARS-CoV-2-t értik alatta.

 

A most felfedezett NeoCoV néven emlegetett koronavírus a SARS-CoV-2-höz nagyon hasonló, de csak rokonságban állnak. Ráadásul, nem egy új törzsről van szó – valójában a 2013-ban már felfedezett MERS-CoV egy változatáról van szó. Ami új benne, az a veszély, amit jelenthet.

 

  hirdetes_300x300   

A NeoCoV a közel-keleti légúti szindróma, ismertebb nevén, a MERS-CoV koronavírusának egy változata. A kutatók épp a MERS eredetét kutatták, mikor rátaláltak Dél-Afrikában, denevérek vérmintáiban.

 

A MERS egyike annak a hét koronavírusnak, amely képes megfertőzni az embereket, de rendkívül veszélyes, mert a halálozási aránya 35 százalékos és elképesztően fertőzőképes. Eddig leginkább Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben és Dél-Koreában fordult elő.

 

Épp halálozási adat indította útjára az riadalmat a kínaiak kutatása kapcsán. Indiában az egyébként még nem hitelesített kínai tanulmány hírére  a NeoCoV kifejezés pillanatok alatt a leggyakoribb keresőkifejezéssé vált a Google-n.

 

A kutatások szerint azonban a NeoCoV egyelőre csak állatok között tud terjedni, az embert csak akkor lesz képes megfertőzni, ha egy bizonyos mutáción (T510F) megy keresztül. Ráadásul, ha ez bi is következne, nem biztos, hogy halált okozó képessége és fertőzőképessége megmaradna a mutáció után.

 

Az azonban tény, hogy egy emberre is veszélyes NeoCoV-variáns ellen sem a jelenlegi, COVID-19 elleni vakcinák, sem a szerzett immunitás nem lenne elégséges.

 

A WHO egyelőre csak figyeli a vírusvariánst, bár azt elismerték, hogy lehet kockázata az emberre veszélyes változat megjelenésének, ám ennek realitását ki kell vizsgálni.

 

businesinsider, cnbc.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.