Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Ismét olyan eredményekre bukkantak a kutatók, amelyek alátámasztják, hogy sok országban túlságosan is készpénznek vették az Omikron-variánshoz fűződő reményeket. Az Omikron jóval agresszívabban terjedő BA.2 alvariánsáról az elmúlt napokban az derült ki, hogy az enyhe tünetekkel fertőzésen átesők szerzett immunitása túlságosan gyenge ahhoz, hogy egy később megjelenő másik variáns ellen védelmet nyújtson.

 

A BA.2 omikron alvariáns másfélszer gyorsabban terjed az Omikronnál, és a legújabb kutatások szerint túlságosan kevés védettséget biztosít a szervezetnek.

 

A kutatás eredménye gyakorlatilag megkérdőjelezik azt a felvetést, hogy a világon megállíthatatlanul végigsöprő Omikron-variáns véget is vet a koronavírus világszintű járványának. Közben egyre erősödnek azok a követelések, hogy a járványt kezeljék endémiaként, akár az influenzát. Ennek hátterében gazdasági megfontolások állnak, illetve az, hogy az emberek többsége egyre kevésbé hajlandó együttélni a szigorú korlátozásokkal.

 

 hirdetes_810x300  

 

Mindennek persze két oldala van. Még ma sem tudni, hogy a koronavírus viszonylag akadálytalan terjedése nem hoz-e létre egy olyan mutációt, amelyben ötvöződik az agresszív és gyors terjedési képesség a magas halálozási aránnyal.

 

A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak mostani egyelőre még hitelesített tanulmánya szerint azok, akik az Omikron okozta enyhe fertőzésen átesettek továbbra is sebezhetők  lesznek a jelenlegi és a jövőbeni mutációkkal szemben.

 

„Az eredményeit arra utalnak, hogy az Omikron által kiváltott immunitás nem biztos, hogy elegendő másik patogénebb változat okozta fertőzés megelőzésére”

 

fogalmaztak a tanulmány szerzői. Kiemelték azt is, hogy az oltáserősítő vakcinák továbbra is fontosak maradnak az immunitás erősítésében és az áttöréses (újrafertőződéses) esetek megelőzésében.

 

A kutatás foglalkozott a BA.2 alvariáns fertőzőképességével is. Több mint 8500 háztartás adataiból megállapították, hogy a BA.2 mutáció okozta fertőzés esetén 39 százalékos a valószínűsége, hogy az illető a háztartásban élő többi embert is megfertőzi. Az eredeti Omikron esetén ez 29 százalék volt.

 

Az alvariáns fertőzőképességéről szóló híreket a britek által végzett kutatások is megerősítették. A BA.2 mutációt Dániában azonosították először. Jelenleg Dánián kívül az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában és Indiában fordul elő leggyakrabban.

 

Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.