Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Zuzana Čaputová államfő keddi beszédét Tomáš Valášek frakción kívüli, de egyébként a balliberális Progresívne Slovenskot erősítő képviselő számítógépén írták. A hírt először a Refresher.sk közölte, a cikket pedig Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter is megosztotta a facebookon azzal a megjegyzéssel, hogy ez bizony „szörnyű szégyen”.

 

Az államfő beszédét állítólag Jana Kobzová írta, aki tanácsadóként dolgozik az elnök mellett, és aki vezetékneve ellenére nem más, mint Tomáš Valášek felesége. Az elnöki palota szerint közös számítógépet használnak, és ezért fordulhatott elő az, hogy a sajtónak szétküldött, beszédet tartalmazó Word dokumentum tulajdonságai között a dokumentum szerzőjénél Valášek neve szerepel.

 

Az államfő a Progresívne Slovensko jelöltje volt a 2019-es választás során. Elvileg Szlovákiában az államfő pártokon felül álló közjogi méltóságnak számít, ám ez a gyakorlatban nem nagyon szokott megvalósulni. Čaputová ugyanakkor nagyon sokszor és egyértelműen foglalt állást a liberálisok és a szélsőségesen balliberális PS oldalán, mindezt úgy, hogy Čaputová 2019-es kampánya idején számtalanszor hangoztatta saját pártatlanságát – és látszólag le is mondott PS-beli párttagságáról.

 

 hirdetes_810x300  

Tomáš Valášekről tudni érdemes, hogy a Za ľudí színeiben jutott be a parlamentbe, majd tavaly márciusban a Szputnyik V első (és végül elég hányatott sorsot bejáró) szállítmánya miatt felháborodva elsőként lépett ki a kormánykoalícióból.

 

Valášek nagy szerepet vállalt a Szputnyik V vakcina elleni propagandában, és élesen támadta Igor Matovič akkori kormányfőt, és Marek Krajčí akkori egészségügyi minisztert.

 

Mielőtt az Andrej Kiska exelnök által alapított pártba belépett volna, Valášek Szlovákia NATO-nagykövete volt. A 2020-as választásokon 9000 karikát kapott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.