Nyitókép: Körképsk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

A liberális SaS párt két képviselője csütörtökön (február 3.) bejelentette, hogy február 15-ére kerekasztalt hívnak össze, ahol a politikai pártok képviselői és az egyházi vezetők az egyházak államról való leválasztásáról tárgyalnának. Az SaS azért nyitotta meg ismét a témát, mert a népszámlálási adatok szerint kevesebb a hívő, azonban az államtól az egyházaknak szánt éves támogatás nagysága nem változik.

 

Miroslav Žiak parlamenti képviselő és Roman Foltin, a parlament kulturális és médiabizottságának tagja (mindketten SaS) hangsúlyozták hogy a SaS részéről az egyházak leválasztása az államról már évek óta téma, mivel az egyházak finanszírozásának jelenlegi modellje nincs jól beállítva.

 

„Néhány évtized múlva az egyházaknak már nem lennének követői, a pénzük azonban nőne. A kerekasztal minden szemszöget közelebbé hozhat a témában, ha nem az érzelmek, hanem tények mentén folyik majd a párbeszéd.”

 

mondta Žiak, majd hozzátette, hogy az egyházak leválasztását nem csak az ateisták akarják, hanem a hívők ill. papok is, akik, ha nem is akarják közvetlenül az egyházak leválasztását, szeretnék a finanszírozás szabályainak pontosítását.

 hirdetes_810x300  

 

A liberális politikusok egy 2020-ban megjelent felmérés eredményeire is hivatkoztak, mely szerint a megkérdezettek közel 77 százaléka úgy nyilatkozott, hogy elutasítja az egyházak működtetésének támogatását.

 

„Reméljük, hogy együtt valamilyen konszenzusra jutunk úgy, hogy átvezessük az egyházat a 21. századba”

 

mondta Žiak.

 

Az állam és az egyház szétválasztása – Miért kerültek (ismét) a liberálisok célkeresztjébe az egyházak?

 

Foltín kiemelte, hogy az SaS-nél főleg az adózók szabadsága miatt élvez prioritást a téma, tehát azok miatt, akik nem használják ki az egyház szolgáltatásait, ezért el is utasítják, hogy pénzügyileg támogassák annak működését.

 

„Fontos, hogy kifejlődjön az állam ideológiai és vallási semlegessége.”

 

mondta Foltín, majd arra kérte a kulturális minisztert, hogy kezdjen el foglalkozni  témával.

 

Emlékeztetőül: a 2021-es népszámlálás már elérhető eredményei szerint 10 év alatt több mint félmillióval nőtt a magukat vallási hovatartozás nélkülinek vallók száma. A katolikusok száma 300 ezerrel, a reformátusoké pedig 13 és félezerrel csökkent.

 

“Az önálló egyházfenntartás nem egyszerű dolog, de nem is kivitelezhetetlen” – interjú Somogyi Alfréd esperessel

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.