Nyitókép: SITA/Martin Havran

 

Annak, akinek pozitív lesz a koronavírus-tesztje vagy pozitívan tesztelt személlyel került kapcsolatba, tájékoztatnia kell az általános orvosát. Ez azokra is vonatkozik, akik nem produkálnak tüneteket – hívta a fel a figyelmet Adriana Šimková, az egészségügyi minisztérium szakorvosa.

 

„A pozitívan tesztel személynek rosszabbra fordulhat az állapota még akkor is, ha a tesztelés során nincsenek tünetei. Ezért is fontos, hogy a páciens kapcsolatba legyen az orvosával, hogy az szükség esetén módosítani tudja a kezelést“

 

– tette hozzá Šimková. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az ötnapos izoláció elsősorban azokra a páciensekre vonatkozik, akik nem produkálnak komoly tüneteket.

 

  hirdetes_300x300   

 „Ahogy más betegségeknél, úgy a COVID-19-nél is a betegség lefolyásától és az izolációtól függ a munkaképtelenség („PN“) hossza“

 

– konstatálta Šimková.

 

Az egészségügyi tárca felhívta a figyelmet arra, hogy a páciens betegállományba történő kiírása nem feltétele a karanténnak és az izolációnak. Amennyiben a páciens egészségi állapota és munkájának jellege megengedi, otthonról is dolgozhat. Ugyanakkor a szabadságából is meríthet ezeken a napokon.

 

Annak a személynek kell karanténba vonulnia, aki pozitív személlyel került kapcsolatba és semmilyen kivétel nem vonatkozik rá. Amennyiben nem produkál tüneteket, a karantén hossza öt nap.

 

Ezzel szemben az izoláció azokra a személyekre vonatkozik, akiknek pozitív lett a tesztjük. A házi izoláció a pozitív mintavételtől kezdődően öt napig tart. Ez azonban abban az esetben érvényes, ha a páciensnek nincsenek súlyos tünetei.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.