Nyitókép: pxhere.com

 

A Facebook, a Whatsapp és az Instagram anyacége a GDPR-szabályozás miatt leállíthatja európai szolgáltatását, ha nem sikerül elérnie, hogy amerikai szervereken tárolja a felhasználók adatait. A Meta egy belső dokumentum szerint komolyan fontolgatja a lépést – írja a Napi.hu.

 

Ha a Meta nem kap lehetőséget arra, hogy európai felhasználóinak adatait amerikai szerverekre továbbítsa, azokon tárolja és dolgozza fel, a Facebook és az Instagram egész Európában leállhat – figyelmeztetett a Facebook, Whatsapp és az Instagram anyacége az éves jelentésében.

 

A Meta számára a kulcskérdés a transzatlanti adattovábbítás, amelyet az úgynevezett adatvédelmi pajzs és más modellmegállapodások szabályoznak, amelyeket a Meta az európai felhasználók adatainak amerikai szervereken történő tárolására használ vagy használt. Az adattovábbítást lehetővé tevő jelenlegi megállapodásokat az Európai Unió viszont éppen felülvizsgálja.

 

 hirdetes_810x300  

A Facebook egyelőre nem reagált a sajtómegkeresésekre az üggyel kapcsolatban. A Mark Zuckerberg által alapított cégnek egyébként nagyon nem hiányzik, hogy kiszoruljon Európából: már az 250 milliárd dollár közeli értéket tüntetett a Meta értékeléséből, hogy az Apple megakadályozza a Facebookot és az Instagramot, hogy korlátlanul gyűjtsön adatokat a felhasználókról. Hasonló adatkezelési, tartalomelőállítási vitája volt a cégnek Ausztráliában is, ahol a sajtótermékek tartalmaiért kell fizetnie, ha azokat megosztják. Ott a cég lelőtte a hírek megosztását a közösségi médiás felületein, de végül inkább megállapodott az ausztrál kormánnyal és a helyi kiadókkal.

 

napi.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.