Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden bejelentette, hogy az Omikron-variáns megjelenése óta eltelt időben félmillió emberéletet követelt a járvány, és ezt „több, mint tragikusként” jellemezte.

 

A WHO járványszakértője, Abdi Mahamud elmondta, hogy az Omikron „aggodalmat keltő” kategóriába való besorolása, tehát tavaly november óta világszerte 130 millió fertőzést azonosítottak és félmillió COVID-19 okozta halálesetet regisztráltak.

 

Az Omikron gyorsan dominánssá vett és kiszorította a Delta-variánst, elsősorban azért, mert jóval fertőzőképesebb, bár első ránézésre enyhébb tüneteket okoz.

 

 hirdetes_810x300  

„A hatásos vakcinák rendelkezésre állása mellett félmillió áldozat tényleg nagyon súlyos adat”

 

közölte Mahamud.

 

„Még ha mindenki azt is állítja, hogy az Omikron enyhébb tüneteket, elfelejtik, hogy megjelenése óta félmillió ember veszett oda. Ez több mint tragédia”

 

fogalmazott. Maria Van Kerkhov, a WHO koronavírussal foglalkozó technikai igazgatója szernt már önmagában az Omikron okozta azonosított fertőzések száma is megdöbbentő, miközben a valódi esetszámok és halálozási adatok a regisztrálnál nyilván sokkal nagyobbak. 

 

A WHO arra is figyelmeztetett, hogy terjed az Omikron másik, először Dániában azonosított, még fertőzőképesebb alvariánsa, amit BA.2-es alvariánsként emlegetnek a szaklapok. Egyelőre nem tudni, hogy az ember megfertőződhet-e mindkét alvariánssal (az Omikron eredetijével, és a dán mjutációjával is), ami lényegében újabb, még gyorsabb járványhullámot jelentene.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!