Nyitókép: FoodIngredient1st

 

Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy engedélyezte a házi tücsök (Acheta domesticus) új élelmiszerként való felhasználását az egységes uniós piacon.

 

A bizottság egyúttal megjegyezte, hogy a házi tücsök immáron a harmadik olyan rovar, amelyet az uniós tagállamokban fogyasztásra alkalmasnak minősítettek. A házi tücsök azután kerül fel az európaiak élelmiszerlistájára, miután az EB tavaly júliusban a szárított sárga lisztférgek, novemberben pedig a vándorló sáska élelmiszerként való felhasználását is engedélyezte.

 

 hirdetes_300x300  

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az ínyencek számára.

 

A házi tücsök élelmiszerként történő forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította: e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltételek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

 

Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra.

 

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az utóbbi években arra a megállapításra jutott, hogy a rovarok egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősülnek, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal.

 

Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre való áttérését.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.