Nyitókép: Laky Erzsébet

 

Sok ember gyötrődik különféle betegségekkel, világunk pedig újabb és újabb nyavalyát hoz magával. Sok a stressz, az emberek alig mozognak, így a szervezetük is legyengül. Ennek okán is a világ több helyszínén szentmisét mutatnak be. Így volt ez a csallóközi Bősön is.

 

Elhangzik a kezdőének.

 

A harang kongása jelezte nemsokára kezdődik a szentmise, amit Dr. Pápai Lajos, ny. győri püspök úr mutatott be Parák László bősi esperes-plébánossal. Sok bősi gyűlt össze a templomba, hogy együtt imádkozzanak beteg testvéreikkel.

 

 hirdetes_300x300  
Elsőként a bősi esperes-plébános köszöntötte a híveket.

 

A szentmise elején Parák László atya köszöntötte a híveket. Így szólt: ma visszapörgetjük az időt harminc évvel ezelőttre. A betegek világnapjának kihirdetését II. János Pál pápa szorgalmazta.

 

A Isten szeretettel felkarolja a betegeket, akik az egyház megerősítését igénylik

 

– jelentette ki az esperes plébános.

 

A győri püspök Bősre utazott, hogy a bősiekkel üljék meg a betegek világnapját.

 

Megható szentbeszéd

 

Dr. Pápai Lajos, ny. győri püspök szentbeszédében elsősorban a kegyetlen tizenkilencedik századra emlékezett vissza. Az emberek abban az időben nem Istenben hittek, hanem a tudományban és a modernizációban.

 

A ny. győri püspök hangsúlyozta, hogy Krisztus az Isten ereje és bölcsessége. Kiemelte, hogy Isten a semmiből teremt magának népet.

 

Sokan vették fel a betegek kenetét.

 

A püspök összefoglalta, hogy manapság is millióan zarándokolnak Lourdesbe. Az ott történt gyógyulások megmagyarázhatatlanok, ám az orvosok továbbra is vizsgálják azokat. Vannak olyan emberek, aki nem gyógyulnak meg, mégis hisznek. Ám sok olyan ember is elutazik oda, aki elvesztette a hitét, de ott visszanyerte azt.

 

Dr. Pápai Lajos, ny. győri püspök rámutatott arra is, hogy Jézus azonosulni tudott a betegekkel, ezért mi is imádkozzunk értük. Igaz ugyan, hogy a betegségek kialakulása felveti a kérdést, megéri-e megszületni, ha betegen éljük le az életünket. De az egyház arra tanítja a híveket, hogy életük nem értelmetlen, mert a Krisztussal vállalt betegség a mi drága kincsünk.

 

Fenes Iván is meghatóan olvasott fel a szentmisében.

 

A szentmise végén Parák Lászlóhoz hasonlóan Fenes Iván polgármester is köszönetet mondott:

 

„Öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy együtt imádkoztunk ezen a napon.”

 

Ezt követően jó egészséget kívánt a betegeknek, kérve, hogy hozzon reményt a Szűzanya. Szűz Mária legyen mindnyájunkkal erőben, kitartásban és magyarságban – mondta a polgármester.

 

Imádkozás közben

 

Sokan imádkoztak a betegekért Bősön február 11-én, miközben többen felvették a szentkenetet. A szentmise végén elhangzott a Himnusz is

 

Szól a himnusz.

 

„Nagy öröm számomra, hogy lehetőségünk volt együtt imádkozni a betegekért. Szívből sajnálom, hogy sok ember életét keseríti a betegség. Jó érzés volt legalább imával segíteni őket. Bízzunk benne, imáink meghallgatásra találnak.”

 

– összegezte megkérdezésünkre Fenes Iván polgármester.

 

A szentmisén Jankó Gábor gellei plébános is részt vett.

 

További képeink:

 

Köszöntőszavak.

 

Fenes Iván felolvasás közben.

 

A győri püspök szavai erőt adtak a bősieknek.

 

Többen is magukhoz vették a betegeket kenetét.

 

A bősiek az oltáriszentésget is magukhoz vették.

 

Szöveg és fotó: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.